Калин Калпакчиев: Проблемът е, че при сегашната уредба не може да се води независимо разследване срещу главния прокурор

Калин Калпакчиев - председател на Съюза на съдиите в България
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

"Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да се води независимо разследване срещу главния прокурор“, каза пред БНР Калин Калпакчиев в коментар към темата за разследването на т.н. “трима големи“ в Съдебната система. Вчера имаше поредна дискусия в правосъдното министерство.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още и тезата, изразена вчера от правосъдния министър, в която той сякаш се опита да обясни, че проблем няма – просто има лоша комуникация:

“Аз не разбрах това включване на правосъдния министър. Така или иначе има решение на Европейския съд за правата на човека, то е обвързващо България. България е страна по Конвенцията по правата на човека, ние сме задължени да изпълним това решение. Виждате и от изявленията на представителя на Съвета на Европа, на отдела, който отговаря за изпълнение на решенията на съда – 10-годишната забава на изпълнение на ясните указания в решението се приема като шокиращо“.

“Съвсем ясно е, че срещу председателите на върховните съдилища няма никаква пречка и сега, не е имало пречка и в годините да се води наказателно преследване, включително и да се злоупотребява с това. Помните по времето на бившия главен прокурор Филчев кака той използваше инструментите на наказателното преследване, които са в неговите ръце изцяло за саморазправа с неудобните му тогава председатели на върховните съдилища…“, коментира още Калпакчиев.

“Проблемът е, че спрямо главния прокурор, тогава, когато има подозрение, че той е извършил престъпление – няма как да се осигури независимо наказателно преследване,  а то ще е независимо, когато се провежда от орган, който не е подчинен на йерархично и фактически на главиня прокурор. Трябва да се търси именно такова решение“, посочи още той.

Интервюто с Калин Калпакчиев можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33