Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет за 2018 г.

| обновено на 26.06.19 в 14:19
В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната
Снимка: БГНЕС

С остра размяна на реплики премина обсъждането в парламента на годишния доклад на дейността на съдилищата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не спести критики на законотворците, за което беше упрекнат в опит за намеса в работата на Народното събрание.

При представянето на  отчета за работата на съдилищата председателят на ВКС Лозан Панов обърна внимание на проблемите, свързани с неравномерното натоварване на съдилищата в страната, липсата на адекватни условия на труд в Съдебната палата и нарече твърденията на министъра на правосъдието, че председателят на съда влияе върху разпределението на делата неистина. Панов отново отправи покана към министър Кирилов:

"Когато му е удобно, в какъвто момент иска, да види как се спазват правилата".

Панов разкритикува депутатите в начина им на тълкуване и интерпретации на две тълкувателни решения. Едното в частта за лимитиране на отговорността на застрахователя за неимуществени вреди и второто, в което в края на миналата година беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за търсене на конфискация. Изказването на председателя на ВКС предизвика острата реакция на Павел Шопов от "Обединени патриоти"

"Всеки да си знае мястото. Това е равносилно на малък конституционен държавен преврат. Административният ръководител на ВКС се грижи за здравето, за чистотата, за чистачките - ти решаваш казуса и нямаш право на мнение, нямаш право на интервюта, нямаш право да излизаш да протестираш".

Лозан Панов отвърна така:

"Смятам, че председателят на ВКС, на ВАС,  главният прокурор са публични личности и те имат право да изразяват мнение".

Въпреки острата размяна на реплики, докладът за дейността на съдилищата бе приет с пълно единодушие.

Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него за 2018 г. Улеснените проверки на декларациите за имущество и интереси бяха отчетени като положителна практика в работата на Инспектората.

В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната, като са направени предложения за изменения на правилата за оценка на натовареността на съдиите.

В заключение, Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, увери народните представители:

"ВСС ще продължава все така да прави всичко възможно за постигането на целите на съдебната реформа, отстоявайки независимостта на съдебната власт“.

Главният инспектор Теодора Точкова приветства променените разпоредби в Закона за съдебната власт, с които се улесни дейността по проверка на декларациите за имущество и интереси:

„В предвидения законов срок през 2018 г. са проверени и обработени 4766 декларации, смятам, че съобразно законовата уредба и липсата на разследващи правомощия, ние ефективно осъществяваме и дейността си по проверките ни за интегритет".

За отчетния период, по предложение на Инспектората, колегиите на ВСС са образували 8 дисциплинарни производства срещу магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи препоръки за преценка необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка или на дисциплинарно наказание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31