Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет в „Пирогов“ ще помага на жертви на домашно насилие

| обновено на 26.06.19 в 13:01
Пилотният проект предвижда кабинет в „Пирогов“, където с пакет от услуги ще се оказва помощ на пострадали от домашно насилие.
Снимка: БГНЕС

От 1 юли болница „Пирогов“ започва съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“ в помощ на жертвите на домашно насилие. Проектът е със срок 6 месеца.

При този вид престъпление – домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му, каза изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

„Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с от нас подготвени хора, които ще бъдат буквално на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“, отбеляза проф. Балтов.

Новият проект на Асоциация „Деметра“, съвместно със спешния институт „Пирогов“ и други институции, цели да предложи един координиран отговор към домашното насилие чрез въвеждане на пакет от услуги, заяви пред БНР Мария Иванова от асоциацията.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя обясни, че „Пирогов“ е само един от партньорите. „Този проект цели да събере всички институции, Националната полиция участва също в проекта, а той самият е подкрепен и иницииран от Министерство на правосъдието“. 

Пилотният проект предвижда кабинет в „Пирогов“, където помощ могат да търсят пострадали от домашно насилие. Подобен кабинет има в Многопрофилната болница в Бургас, но за жертви на сексуално насилие, който, по думите на Иванова, е уникален по рода си в България за момента.

„Искаме да направим кабинет, който да обслужва жертвите, да се предоставя незабавна здравна помощ, да има специалисти, които да се грижат за пострадалите от нараняванията, да се предложи една емоционална и психологична помощ, след това да се насочат към безопасна среда, съдействие от полицията също ще има, тоест идеята е да се съберат всички специалисти на едно място, за да може пострадалите да се чувстват сигурни и да преминат по нелекия път за преодоляване на тези житейски изпитания“, каза Мария Иванова.

По думите ѝ домашното насилие засяга хората на всички нива на обществото.

„За тези неща трябва да се говори, трябва да се знае, текат обучения в момента по програмата на медицинските кадри и персонал в болницата, те са запознати какви са стъпките им, има и информационни материали“.

„Този тип хора, които страдат от домашно насилие, можем да ги разпознаем по физическите белези, нежелание за споделяне, избягване на конкретни въпроси, езикът на тялото говори достатъчно ясно в едни такива ситуации. Доста често те са придружени от самите извършители, така че това вече е работа на самите специалисти“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40