Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов полски правосъден орган не гарантира съдебна независимост, смята генералният адвокат на Съда на ЕС

Съдът на Европейския съюз в Люксембург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новосъздадената Дисциплинарна камара към Върховния съд в Полша не гарантира съдебната независимост - това гласи мнението на генералния адвокат на Съда на ЕС Евгени Танчев, оповестено днес.

Според него Висшият съдебен съвет в Полша, който избира членовете на Дисциплинарната камара, е зависим от изпълнителната и законодателната власт. Тази камара е създадена в рамките на реформите в полското правосъдие, извършени от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“.

Нейното предназначение е да проучва случаи със съдии, принудени да се пенсионират предсрочно според новия закон. Мнението е пореден удар срещу правителството във Варшава. В понеделник съдът постанови, че законът, който намалява възрастта за пенсиониране на членовете на Върховния съд, е в разрез със законодателството на ЕС.

Миналата седмица пък генералният адвокат Танчев излезе с отделно мнение, че друг подобен закон също нарушава правилата на Съюза.

Мнението на генералния адвокат няма правно обвързващ характер. То обаче обикновено се потвърждава от Съда. Магистратите имат три месеца, за да огласят решението си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полският закон за пенсиониране на съдии нарушава законодателството на ЕС

Полското правителство е нарушило законодателството на ЕС, когато е понижило пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд, постанови днес Европейският съд, предаде АФП. През октомври ЕК даде на съд Варшава заради намаляването на възрастта, при..

обновено на 24.06.19 в 21:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Освобождаването на Желязков като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще е на всяка цена

По същество актът на оставката на Росен Желязков може да бъде тълкуван като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще бъде на всяка цена.  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков...

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12