Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на председател на ЕК: Вебер отпада, какво следва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Утре предстои поредна среща на върха на ЕС, от която се очаква яснота за разпределението на ръководните постове след изборите в края на май. Времето притиска европейските лидери, защото във вторник предстои конституирането на новия Европейски парламент. Или иначе казано - покерът продължава.

Но от снощи е ясно - без един от основните участници. В кулоарите на срещата на върха на Г20 в Осака европейските партньори се споразумяха, че Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на еврокомисията, отпада от състезанието за поста на Жан-Клод Юнкер. За очакваната развръзка Весела Владкова разговаря с двама експерти, които следят събитията в Брюксел - Сузане Бауман от Европейския съвет за външна политика в Берлин, и Николай фон Ондарца от реномираната германска фондация за политически науки.

"От една страна високата избирателна активност сигнализира, че интересът на европейските граждани към политиката е нараснал и че те искат ЕС да функционира добре. На този фон е разочароващо, че общността изпадна в институционални борби и лидерите й се връщат към задкулисието.

От друга страна обаче това е резултат от изборите, които излъчиха един силно фрагментиран Европейски парламент. В него вече няма ясно изразени мнозинства. Затова изборът на следващия председател на Европейската комисия доведе до тези дълги и мъчителни преговори".

Така Николай фон Ондарца обобщава задънената улица, в която в момента се намира ЕС. А тя е точно обратното на това, което казаха европейските избиратели на лидерите си, твърди политологът Сузане Бауман в резюме на анализ на Европейския съвет за външна политика, публикуван тази седмица.

В новия Европейски парламент ще трябва да се търсят тематични коалиции, които по презумпция са временни. Отпадна монополът на голямата коалиция, която доминираше парламента, а от там и политическите решения в Европа.

Изследването на Европейския съвет за външна политика показва, че европейците вече не са така верни на партийните семейства, както в предишни избори. И търсят алтернативи за решаването на проблемите си. Резултат от разочарование ли е изходът от изборите, г-жо Бауман?

"Не съм сигурна, че са разочаровани. Изборите показаха, че европейците имат много голямо доверие в ЕС. Отчасти това е резултат от сагата Брекзит. Това, което европейците наистина не искат повече, са задкулисните партийни сделки. А в момента точно това се случва: Макрон срещу Меркел, раздаване на постове".

Николай фон Ондарца, Вие в момента сте в Брюксел в очакване на срещата на върха. Раздаването на постовете ли е наистина най-важното за европейските лидери? Прави впечатление, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи още на 9-ти май първата лидерска среща за шефските постове.

"Честно казано, тези дни това наистина е най-важната тема в Брюксел. Всички говорят само за това кой какъв пост ще заеме. Но ако сравним следизборната ситуация в ЕС с национални избори, съставянето на едно правителство всъщност отнема много време. Спомнете си Германия, Белгия, Холандия и т.н. Така че според мен не дългият период на консултациите е проблемът, а по-скоро връщането към задкулисните разговори и политическите сделки. Защото в момента се случва точно това - договорки между лидерите на страните-членки.

За всички е ясно, че споразумението за лидерските постове минава през съгласие между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Какъв може да е компромисът, Сузане Бауман?

"Наистина ми е трудно да предвидя. На практика Макрон е причината за края на голямата коалиция между ЕНП и ПЕС. Така че номинацията на следващия председател на ЕК зависи до голяма степен от него".

"Опасявам се, че ако и този път председателят на ЕК бъде избран със сделка между големите партии и се пренебрегнат издигнатите шпитценкандидати, а към този момент това е най-вероятният сценарий, тази идея трудно може да има бъдеще. Същевременно нашият анализ показва, че в големите държави като Германия и Франция едва 4 процента са гласували в зависимост от издигнатия водещ кандидат.

Обяснението на политолога Николай фон Ондарца:

"Всички са се затворили в своите първоначални позиции и в момента всъщност текат три успоредни боричкания, което усложнява нещата. От една страна е надпреварата между партиите. От друга - спорът за влияние между парламента и Европейския съвет. И от трета - борбата за влияние между отделните страни-членки. Тези паралелни борби правят толкова труден компромиса между Макрон и Меркел.

Преди пет години Европейският парламент успя да се наложи над немалка част от лидерите на евросъюза за избора на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК. Този избор обаче беше резултат от сравнително бързо сключена сделка между двете големи партии - консерватори и социалисти. По всичко личи, че и сега се върви към сделка, а не към спазване на предварително уж договорения принцип на водещ кандидат. За Николай фон Ондарца вредата е значителна.

"Това е опасно както за имиджа на ЕС, така и за легитимността му. Защото е опасно, ако преди изборите заблуждаваш хората, че е от техния глас зависи назначаването на председател на еврокомисията, а след това с лека ръка отхвърляш шпитценкандидатите. Така че преговарящите сега трябва да са много внимателни и да покажат, че се съобразяват с вота на избирателите".

"Аз виждам нараснала отговорност. Високата избирателна активност до известна степен се дължи и на призивите на европейските политици преди вота да се гласува. Сега политиците са на ход. Те са натоварени с отговорност и тя изисква на срещата на върха в неделя да бъде постигнато съгласие. В противен случай европейците отново ще бъдат разочаровани", предупреждава Сузане Бауман от Европейски съвет за външна политика.

И е скептична, че принципът на предварително издигнати водещи кандидати има бъдеще.

 "Естествено, все още нямаме достатъчно дълъг опит с издигането на водещи кандидати. Но си мисля, че ако и този път председателят на Европейската комисия бъде избран в резултат на договорка между големите, тази система няма да е достатъчно убедителна при следващите европейски избори".

На същото мнение е и Николай фон Ондарца. Но нека припомним, че френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята за шпитценкандидат веднага след спечелването на изборите във Франция с аргумента, че моделът циментира влиянието на големите партии в Европа. Още в речта си в Сорбоната Макрон се обяви срещу статуквото в Европа и успя да го разбие във Франция. Докато няма транснационални партийни листи, идеята за водещия кандидат няма да бъде одобрена от Макрон, смята Николай фон Ондарца.

И се връща на договорките за лидерските постове в евросъюза.

"Не смятам, че е необичайно да се преговаря дълго за заемането на ръководни постове. Но сега изглежда, че за ЕС спорът около персоналните назначения е най-важното нещо. А същността на европейската политика, която ще произтече от тези назначения, към този момент е от второстепенно значение. Така че моят съвет към ЕС е след решението на персоналните въпроси да се върне възможно най-бързо към политическите си приоритети. Защото пред Европа стоят много изпитания заради сложните отношения с Русия, със Съединените щати и с Китай".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52