Румен Радев участва в Световния икономически форум в Далян

Радев кани китайските държавни предприятия да инвестират у нас

| обновено на 02.07.19 в 12:53
Президентът Румен Радев, който е на държавно посещение в Китай, участва в церемонията по откриването на Световния икономически форум в Далян, известен като "Летния Давос".
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев покани представителите на държавните предприятия в Китай да инвестират в България.

"България има важно геостратегическо положение, което не трябва да се подценява", каза Радев, който очаква повече китайски инвестиции в България:

"България е изключително важно звено от инициативата "Един пояс, един път". Ние трябва да се борим това стратегическо място да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре".

Президентът е разговарял и с губернатора на китайската провинция Хъбей:

"Разбрахме се с губернатора да разработим конкретен план, в който съвместно да идентифицираме области и проекти от взаимен интерес и да намерим начин те да се реализират в определени срокове - транспортна инфраструктура, енергетика, автомобилостроене, зелена енергия, селско стопанство, ай ти-технологии".

Идеята България да работи по конкретни проекти с ръководството на провинция Хъбей ще бъде обсъдена и на утрешната среща на Радев с китайския президент Си Цзинпин:

"За мен е много важно да отворим вратата за китайските инвестиции на високо политическо ниво".

Във втория ден от посещението си в Китай президентът Румен Радев направи изказване на Световния икономически форум в Далян, известен като "Летния Давос".

Североизточният пристанищен град е домакин на форума от 2007 година по инициатива на основателя на Световния икономически форум в Давос проф. Клаус Шваб.

Събитието откри китайският премиер Ли Къцян. Той отбеляза стабилния ръст на китайската икономика за първите шест месеца на 2019 година и ниските нива на безработица.

Властите в Пекин ще продължат да се фокусират върху икономическото развитие, осигурявайки стабилност. В свят на дълбока взаимна зависимост, в момента никоя страна не може да осигури развитието си в изолация, подчерта Къцян:

"В светлината на забавящия се глобален растеж смятам, че трябва да съживим духа на сътрудничеството, тъй като сме партньори или пътници в една лодка. Рисковете пред глобалната икономика растат. Наблюдава се забавяне в международната търговия и инвестициите. Нараства протекционизмът. Увеличава се несигурността и дестабилизиращите фактори. Всички трябва да вземем проактивни мерки, за да се справим с тях".

Президентът Румен Радев ще направи изказване на форума в рамките на сесията-диалог между китайските държавни предприятия и българската власт.

Българският президент ще се срещне с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос. От 2007 г. "Летният Давос" се провежда всяка година, последователно в град Далян и град Тиендзин, през септември.

Идеята за подобна годишна среща на бързо развиващи се компании, наречени "новите шампиони", е издигната от професор Клаус Шваб през 2005 година.

В Далян държавният глава ще има среща и с губернатора на китайската провинция Хъбей Сю Цин.

По-късно президентът Радев ще отпътува за Пекин.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33