Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Тежко лято за фермерите", е водещото заглавие на "Земя". Пояснението е, че е регистриран неочакван срив в добивите на пшеница и ечемик в Южна България. Пазарът на зърно е блокиран, защото все още се търгуват запаси от миналогодишната реколта, допълва вестникът.

"Закон ни прави домоуправители до живот", пише "Монитор". Става дума за приетия преди десет години Закон за управление на етажната собственост, който предстои да бъде променен наесен. Обсъждат се много варианти, разделени са в три тематични групи, са казали за изданието от регионалното министерство. Според "Монитор", новите идеи са над 700. Една от важните точки е какъв да е размерът на таксата, която всяко домакинства ще плаща за услугите към домоуправителя или наетата за това фирма. Обмислят се и варианти за засилване на контрола и ефективността при управление на етажната собственост.

"Брокери продават мазе за стая", предупреждава "Телеграф". Брокери изкупували жилища в етап строеж и после разделяли печалбата при продажба на завършения имот със строителя, пояснява вестникът. Търговците на имоти мамят с фалшиви снимки на мебелирани жилища с дизайнерски мебели, а всъщност предлагат за продажба апартаменти на ниво шпакловка и замазка.

"Стартът на скъпата тол система се отложи чак за март 2020 година", пише "Сега" на първа страница. Според законопроект, не пътната агенция, а частни фирми ще извършват обработката, отчитането и плащането на таксите. Проектозакона ще се обсъжда днес от депутатите от ресорната регионална комисия.

"Труд" пише: "Отлагат печатницата на пари до 1 март". Скандален анекс в договора облагодетелствал спечелилата австрийска фирма да получава милиони левове за несвършена работа по въвеждането на тол системата, информира изданието.

Борисов отказа за България поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика, пише на първа страница "Труд". Мотивът на премиера е, че така страната ни губи поста комисар. За договарянето на върховните постове на Общността в Брюксел вестникът коментира "Новият баланс на силите спъна колелото“.

"24 часа" цитира на първа страница Бойко Борисов"...искаме друг важен ресор за Габриел". След 40-часово заседание, разговорите продължават днес, информира вестникът.

Според водещото заглавие на "Дума", "Борисов търгува постове в Брюксел". Тимерманс спря запис на разговора на лидерите на Евросъюза, допълва изданието. "Борисов изхвърли Кристалина Георгиева от битката за висшите европостове", коментира "Сега".

В интервю за "24 часа", бившият председател на Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков споделя, че всяка смяна в правилата - за субсидии или за тримата големи в съдебната система, го притеснява. Той подчертава, че в годините преди демократичния преход законите са се правели много грижливо, докато през последните трийсет години законодателството е без професионализъм, с бързане и подтикнато от някакви хрумвания. Проф. Герджиков призовава специалисти да направят изчисления каква да е партийната субсидия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26