Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Пътната безопасност е в пълен нормативен хаос

| обновено на 03.07.19 в 09:31
Снимка: БГНЕС

„Пътната безопасност е в тежка политическа криза. Очевидно зад кормилото, където трябва да са нашите политици и здраво да управляват пътната безопасност, няма никой в момента. Очевидно е, че ние като общество трябва да вземем пътната безопасност в наши ръце. Пътната безопасност е в пълен нормативен хаос“. Това коментира в предаването „Преди всички“ Диана Русинова от Института за пътна безопасност по повод пътните инциденти с автобуси, превозващи деца, от последните дни.

Русинова подчерта, че още преди година Институтът за пътна безопасност е идентифицирал проблеми с превоза на ученици и е алармирал всички възможни институции за дефицити в законодателството за превоз на пътници, конкретно на деца.

„Резултат няма. Инцидентите продължават да нарастват. Няма конкретна специализирана рамка, по която да се извършват тези превози със специализирани изисквания, няма яснота на какви изисквания трябва да отговарят тези автобуси за превоз на деца“.

По думите на Диана Русинова не може да се променя едно нещо, за да даде резултат цялото.

„Трябват цялостна промяна и реформа в сферата на пътната безопасност“.

Интервюто с Диана Русинова можете да чуете в звуковия файл.

Децата са уязвими на пътя и при други обстоятелства. Преди дни румънски гражданин прегази 5-годишно дете на паркинг в Морската градина във Варна. Трагичният инцидент повдигна въпросите за безопасността на децата и за бъдещето на предложените промени за движението в града.

Репортаж по темата на Даниела Стойнова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Автобус с деца се запали на магистрала "Тракия"

В 14:42 часа днес е получено съобщение за аварирал автобус превозващ  31 деца, които са пътували от Слънчев бряг за Крумовград. Аварията е станала на 316 км. на АМ"Тракия", близо до Карнобат в посока София.  Сигналът, който е получен е за автобус, който е..

публикувано на 02.07.19 в 15:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ,..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25