Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 30 юни-6 юли

Никола Калистрин на Пирин Скайрън
Снимка: Krisok Photography

Никола Калистрин, Ахмед Ахмед и Радостина Балова ще представят България на Световото първенство по скайрънинг за младежи, което ще се проведе между 2 и 4 август в Лакуила, Гранд Сасо, Италия. Това стана ясно след провелото се в края на миналата седмица състезание Пирин Скайрън. 28-годишният Тони Петков спечели класическата дистанция от 30 км (с 2200 м Д+) с рекорд - 3:55:20. Никола Калистрин пък победи и тази година в дисциплината Вертикален километър (3,8 км, 1100 м Д+). Състезанието беше част от Националния шампионат по вертикално бягане за младежи до 23 години, който определи и участниците за световното в Италия.

Четвърто място зае Александра Тоткова на втория кръг от Европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "трудност". Състезанието се проведе в края на миналата седмица в Сен Пиер Фасини, Франция.
Стефан Стефанов пред К2
Стефан Стефанов достигна Лагер 2 на К2 (8611 м). В петък шерпът му е претърпял инцидент, вследствие на топящите се ледове по склоновете на втория по височина връх на планетата. Шерпът е пропаднал с екипировката през нестабилен лед в река, но българинът го е извадил и после са продължили заедно нагоре. Стефанов изкачи през май третия по височина връх на планетата - Канчендзьонга, а миналата пролет - и Еверест. Заради голямото струпване на хора този сезон на К2 (има издадени разрешителни на 164 души), Стефанов изчака голямата група и пое към Лагер 1 (6100 м) на следващия ден, в петък. Изкарал е нощта там, в събота е достигнал Лагер 2 (6700 м), а в неделя - до около 6900 м. Тъй като Лагер 3 все още не е изграден, се е върнал в Лагер 2. В момента (неделя) в района духат ураганни ветрове. 

Към Лагер 2, само че на Гашербрумите 1 и 2, също в Пакистан, върви днес и Атанас Скатов, който има намерение да изкачи и двата върха. Сливналията има в актива си вече 7 от 14-те осемхилядника на планетата и иска да стане първият българин с т.нар. Хималайска корона.

Французинът Борис Лангенщайн стана първият, стъпил този сезон на Нанга Парбат (8126 м). След като липсата на връзка с някои от алпинистите под върха изправи на нокти близките им, по-късно стана ясно, че всички са в Базов лагер след успешно изкачване на осемхилядника. Сред тях е испанецът Сержи Минготе, който има за цел рекорд - 6 осемхилядника за 1 година, без допълнителен кислород. На Минготе му остава още само един връх, а крайният срок е 16 юли. Затова каталунецът веднага отпътува към Базовия лагер на Гашербрумите. Без помощта на допълнителен кислород на Нанга Парбат се е качил и бразилецът Мозес Фиамончини.
Виталий Лазо, Антон Пуговкин и Кала Чименти
Живи, здрави и в добро настроение в Базов лагер своя успех отпразнува и триото Антон Пуговкин, Виталий Лазо и Кала Чименти. Проектът им “Фрирайд в зоната на смъртта” бе изкачване на Нанга Парбат и спускане от там със ски. Пуговкин, обаче, слезе пеша, а Виталий и Чименти се спуснаха от 8080 метра височина.

Както вече ви съобщихме, бившият британски командос Нирмал Пурджа намери финансиране да продължи проекта си, чиято цел е 14-те осемхилядника за 7 месеца. Тази седмица Нирмал е успял на Нанга Парбат, така че му остават още 7 върха.
Успешно изкачване на върха направи и блогърката Стефи Троке, която иска да покаже, че и при такива условия жените могат да изглеждат добре и затова винаги е добре гримирана. 

Саймън Меснер - синът на Райнхолд Меснер, направи премиерно изкачване на Тоше III (връх Гешот, 6200 м), в долината Бунар, Пакистан. Заради многото сняг, високите температури и лавинната опасност, 29-годишният Меснер е решил да се изкачи директно от Преден базов лагер (4600 м). Успял е за 5,50 часа и още същия ден се е върнал в Базовия лагер. Досега на този връх неуспешни опити имат полска и канадска експедиция. 
Кенро Накаджима и Казуя Хираиде
Японците Кенро Накаджима и Казуя Хираиде направиха премиерно изкачване по южната стена на седемхилядника Ракапоши (7788 м). Те са осъществили изкачването си в алпийски стил. 
Остин Хауел
31-годишният американец Остин Хоуел загина по време фрий соло катерене в Северна Каролина. През последните 6 години той е изкатерил повече маршрути без осигуряване, отколкото със, претърпял е много, и то сериозни травми, но този път късметът му не е проработил. Мъжът е страдал от биполярно разстройство и депресия, които веднъж едва не са го довели до самоубийство. Самият Остин е казвал, че катеренето е единственото нещо, което е било в състояние да приведе разума му в порядък. Хоуел има изкатерени без осигуряване 19 маршрута с категория 7а+, някои от които с редица повторения, а най-трудното му фрий соло е 7b+.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14

31.3.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 31.03.24 година. Изречение на месеца: " Малкият ум е пълен с големи претенции ". Автор е д-р Драгомир Мирчев от Хасково. 

публикувано на 31.03.24 в 08:15