Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран увеличава нивото на обогатяване на уран

| обновено на 07.07.19 в 20:31
Абас Аракчи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички мерки, предприети от Иран за отказ от негови задължения по международното споразумение за ядрената му програма, са обратими, ако европейските страни по сделката изпълнят своите ангажименти. Това обяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. "Германия, Франция и Великобритания няма да решат сами проблема около ядрената програма на Иран. По-добре би било, ако те заедно с Русия и Китай вземат инициативата в свои ръце". Това мнение изрази ръководителят на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността Волфганг Ишингер в интервю за германския новинарски портал t-online.de. Той подчертава, че все още е възможно да се намери изход от кризата, но главният проблем е, че "за съжаление между Иран и САЩ няма контакти".

Иран обяви, че от днес в рамките на часове ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени от ядрената сделка, предаде Ройтерс. Това заяви иранският заместник външен министър Абас Аракчи, който е и главен преговарящ за иранската ядрена програма. Той отбеляза, че европейците са се провалили в ангажимента си към международния Съвместен всеобхватен план за действие, който ограничи ядрената програма на Иран през 2015 г.

„Техеран даде достатъчно време на дипломацията и прекратяване на ангажименти по сделката не е нарушение на пакта“, подчерта Аракчи.

Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по сделката на всеки 60 дни. 

В отговор на икономическите санкции от Съединените щати миналата седмица Техеран увеличи запасите си от нискообогатен уран над допустимите 300 килограма. 

Европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., все още не са предложили на Иран начин да избегне икономическите санкции, наложени от американския президент Доналд Тръмп.

В разговор с френския си колега Еманюел Макрон вчера иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да спаси ядреното споразумение и да поднови преговорите, включително със САЩ. Предварително условие за това обаче е отмяната на всички санкции, подчерта той. 

Вашингтон отхвърля подобен вариант.

Европейският съюз решително призова Иран да се откаже от действията, които биха подкопали важната ядрена сделка от 2015 г., и заяви, че поддържа връзка с другите страни по споразумението и може да създаде обща комисия за разглеждане на проблема, предаде Ройтерс. 
"Изключително сме обезпокоени от съобщението на Иран, че е започнал да обогатява уран над ограничението от 3,67 процента", се казва в изявление на Мая Кочиянчич – говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Рухани, президент на Иран

Хасан Рохани: Иран ще увеличи обогатяването на уран след 7 юли

Иран ще увеличи обогатяването на уран над лимита от 3,67% след края на седмицата (след 7-и юли), заяви в сряда иранският президент Хасан Рохани. Потвърждавайки предишни информации, Рохани отбеляза, че страната ще обяви допълнителни мерки за..

публикувано на 03.07.19 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29