Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: ЕП трябва да има право на законодателна инициатива

Думите на Дачич са в резултат на едно нескопосано изказване на Борисов, каза той

Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

"Това, на което станахме свидетели, е една сделка между Франция и Германия, прикрита като междупартийно споразумение между ЕНП, доминирана от германците и групата на либералите, доминирана от френски депутати от квотата на г-н Макрон. Факт е, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна дори и в редиците на ЕНП. Тя не е политик с ярко европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в националната политика. Така че сделката може и да не се случи". Това каза пред БНР евродепутатът от групата на социалистите и демократите Иво Христов по повод номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и подчерта:

"Европейският съвет обединява държавните лидери на страните членки на ЕС и в него често се вземат основните решения, както в случая с разпределението на постовете. Този орган каза на Европарламента, че е излишен и спусна една договорена сделка за утвърждаване и погази принципа на водещите кандидати, който целеше да създаде някакво подобие на демократичност в избора".  

Според него е необходима реформа на европейските институции и основна крачка е "сдобиването на ЕП с право на законодателна инициатива".

В предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" Иво Христов коментира и казуса със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия:

"Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са в резултат на едно нескопосано изказване на Бойко Борисов, което показва в каква степен амбициите на г-н Борисов да бъде говорител, омиротворител и европеизатор на Западните Балкани са илюзорни". 

/Повод за изявлението на Дачич бяха думите, които българският премиер каза на форума за Западните Балкани в Познан. На въпрос на "Хоризонт" как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори:

"В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане - това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…"./

В коментар за намалената партийна субсидия на 1 лев на глас и последвалото писмо от БСП до европейски посланици и институции, Иво Христов заяви, че този въпрос ще бъде поставен и пред групата на социалистите и демократите в ЕП.

По думите на Христов изборният процес в България е бутафорен, бизнесът е напълно зависим от държавата и има почти пълен контрол над медиите, "но всичко това се извършва под знамето на антикомунизма - знаете Борисов често припомня за дядо си, за атентата в църквата "Св. Неделя" и т.н.".


Цялото интервю на Явор Стаматов с Иво Христов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41