Борисов: Трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово

Сръбският президент Александър Вучич лично се ангажира да възстанови отличните отношения между София и Белград

| обновено на 07.07.19 в 17:49
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово. По думите му, ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион. В същото време Борисов изрази разбиране по отношение на сръбската позиция: "Но ние за нашите братя сърби все още ще помагаме, неслучайно догодина октомври ще ни е готова магистралата с Белград. Не си дадох да подскочиме силно или да реагираме силно, защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но, колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадиме, не мине ли, в региона колкото и да си говориме за инфракструктура дигитална свързаност – няма как".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина За хариева определи изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод думи на премиера Бойко Борисов в Познан като емоционално и непремерено. Пред журналисти преди началото на днешното Национално събрание на ГЕРБ в НДК Захариева коментира: „Трябва да се гледа предварително какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално. Но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, доста излишна по мое мнение. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер. Още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било изключително и политически, и юридически коректно. ЕС не признава държави, никоя организация не признава държави, държави се признават от държави“.

Утре сръбският посланик ще бъде извикан на разговори във външно министерство, за да се запознае точно с думите на премиера.

Реципрочна е мярката и в сръбската държава, потвърди министър Захариева: „Утре те са извикали съответно нашия временно управляващ, тъй като посланикът е в отпуск в момента, направили са едно изявление, че се надяват да се изяснят нещата, а в крайна сметка България е суверенна държава и има право да признава или не държави. Ние сме решили да признаем Косово преди доста години и това по никакъв начин не се е отразявало, поне досега, на двустранните отношения между Сърбия и България…Извинението е личен акт – дали ще се случи, трябва самият външен министър на Сърбия Ивица Дачич да реши. Не би било лошо да се извини“. 

От своя страна сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че след "искрите", които се появиха между Сърбия и България, двете страни много бързо ще се върнат към отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг: "Смятам това за малко недоразумение", подчерта Вучич, който следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което "не бива да страда заради такива разногласия".

Сръбският президент Александър Вучич лично се ангажира да възстанови отличните отношения между София и Белград след острите реплики на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на премиера Бойко Борисов за Косово: "По случая Белград и София България е признала независимостта на Косово, Сърбия не признава Косово това са разликите между двете страни. А за всичко останало смятам, че имаме добри отношения. Смятам това за малко, преходно недоразумение. Следващата седмица ще разговарям с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. В Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства у дома си и не бива да страда заради такива разногласия. Вярвам, че можем да се върнем към отличните отношения. Лично ще се постарая за това в най-скоро време, ако моите приятели българският президент и премиер приемат това“, каза сръбският президент Александър Вучич.

Коментар на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на българския премиер Бойко Борисов във връзка с Косово и ЕС доведе до привикване на сръбския посланик в българското външно министерство,както и на представител на българското посолство в Белград .

Междувременно премиерът на Косово Рамуш Харадинай благодари на Бойко Борисов за принципната позиция за Косово и за правото на страната да бъде част от европейското семейство. В публикация в профила си във Фейсбук Харадинай написа – "Косово е важна част от Берлинския процес и решението България и Северна Македония да бъдат домакини на следващата среща на върха прави Брелинския процес по-значим. Силно подкрепям визията на премиера Борисов за Европа, която излиза извън рамките на мисленето от миналия век", пише още косовският премиер. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33