Четирима българи получиха висши държавни отличия за издигане авторитета на България

Четирима българи получиха висши държавни отличия за издигане авторитета на България и за принос за съвременното й развитие.

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" на журналиста и мореплавател Дончо Папазов.

Проф. Цекомир Воденичаров беше отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за заслуги за развитието на медицинската наука.

Вторият български космонавт Александър Александров получи орден "За военна заслуга" - първа степен.

В словото си президентът посочи: "От покоряването на необятния Космос до превземането на бурните морета и океани. От подготовката на плеяда български спортисти с бляскави олимпийски победи до победата над болестите и смъртта с развитието на съвременна медицина. Има нещо общо, което свързва всичките тези успехи и това е непокорният български дух и всеотдайност". 

Спортният деятел Христо Меранзов, който получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина", отбеляза: "Ние четиримата лекари от различни области сме работили в една обща посока. Това е човекът с неговото физическо и интелектуално развитие".

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33