Йоаким Каламарис: Дилемата в Гърция беше дали да изберем старото, или новото старо

Йоаким Каламарис
Снимка: Александър Райчев

"Дилемата в Гърция беше дали да изберем старото, или новото старо. Така е направена системата". Това каза пред БНР Йоаким Каламарис, преподавател в Пловдивския университет, по повод проведените предсрочни парламентарни избори в южната ни съседка.

В предаването "Нещо повече" той заяви, че над 50% от имащите право на глас в страната не са гласували. "Това не е демокрация", категоричен беше той.   

Според него не може свободният пазар в Гърция да зависи от човек като Ципрас, "който няма и един работен час на този пазар".

Каламарис изрази увереност, че поне половината от членовете на новото правителство ще бъдат технократи, специалисти, а не "братовчед на братовчеда на братовчеда. И не хора, които нямат нищо общо с държавните дела. Държавните дела изискват ниво". Той коментира, че СИРИЗА не е партия, а сглобка от различни политически фракции и движения и Ципрас, по време на управлението си, е разчистил всички свои партньори.

Кириакос Мицотакис се очаква да се потуши манията на Ципрас и на други да се мюсюлманизира Балканския полуостров чрез мигранти", коментира Каламарис и добави, че в тази дейност участват неправителствени организации и картели, които обслужват чужди интереси, а не европейски.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Йоаким Каламарис можете да чуете от звуковия файл.