Христо Проданов: С отмяната на машинния вот правителството погазва демокрацията

Снимка: Светослава Кузманова

Очаквана стъпка. Така Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на БСП, определи пред БНР решението на управляващите да поискат поправка в Изборния кодекс, с която да се отмени машинното гласуване на местни и на парламентарни избори.

„В Европейския съюз е нормално да има около 1-2% недействителни бюлетини, в България този процент е 6-7. Една партия може да не бъде представена в парламента поради манипулации с недействителните бюлетини, които при машинното гласуване са невъзможни“, даде пример Проданов в предаването „Нещо повече“ и допълни:

„Европейският съюз няма практика на недействителни бюлетини и опити за манипулиране на вота, защото там нормалните общества се стремят да изграждат демокрация и демократичният процес да бъде прозрачен. При нас правителството върви в обратната посока – погазване на демокрацията и път към авторитарен режим“.

Интервюто с Христо Проданов можете да чуете в звуковия файл.


Свързани новини

Цвета Караянчева

Караянчева: Трябват разумни аргументи за машинния вот, а не да се инатим като деца

„Анализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които са срещнали при машинното гласуване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има опасност и за избирателната активност заради дългия процес на гласуване с машини...

публикувано на 09.07.19 в 16:39

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че..

обновено на 09.07.19 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33