Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Повече субекти трябва да излязат на свободния енергиен пазар

Обмисля се дългосрочните договори за продажба на ток на борсата да отпаднат в сегашния си вид

Снимка: БГНЕС

Големите енергийни потребители многократно алармираха за манипулации с цената на електрическата енергия на свободния пазар, които вдигат ставките до 200 лева за киловатчас, което е най-високата цена в Европа.

Да се направят проверки от контролните органи и да се направят стъпки, в това число и законодателни, които да изчистят проблема. Затова призоваха работодателските организации. В противен случай излизат на протест.

В енергийната комисия на Народното събрание се обмисля дългосрочните договори за продажба на ток на борсата да отпаднат в сегашния си вид и да бъдат заместени от друг механизъм, при който предприятията да си осигуряват електроенергия за по-дълги периоди.

„Нито участниците, нито производителите бяха подготвени за свободен пазар, който няма да се определя само от вътрешното търсене и предлагане, а и от външното търсене. Това показва, че сме много нисколиквиден пазар. И когато се появят едни по-дългосрочни договори, пазарът „ден напред“, който е основополагащ и показващ коя е пазарната цена, започва да страда. Кривата на предлагане се изкривява поради ниската ликвидност“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Валентин Николов, председател на комисията по енергетика в парламента.

Според него има проблем в две насоки:

„Ние все още действаме като локална борса, от която може да се взема евтина електроенергия. Токът може да бъде изнасян и това става обикновено там, където е по-скъп. Трябва да търсим свързаност в региона, за да се изравняват цените. Вторият проблем е в зависимостта ни от дъждовете и снеговалежите, тъй като сме слабо водоснабден регион“.

По думите на Николов трябва се осигурят повече субекти, които да излязат на свободния пазар:

„Обмисляме вариант как да се регламентират количествата „ден напред“ и количествата, които са на дългосрочни договори“.

Интервюто с Валентин Николов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентарната комисия по енергетика обсъжда цената на индустриалния ток

Парламентарната комисия по енергетика ще обсъжда следобед състоянието на свободния пазар на ток след поредното недоволство на работодателски организации за рекордно поскъпване на електричеството на борсата. Те обвиниха НЕК в монопол в..

публикувано на 09.07.19 в 08:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена..

публикувано на 25.04.24 в 18:43