Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството гласува 3,7 млн. лева за предотвратяване на африканската чума по свинете

Изследването на пробите за чума от отстреляни диви свине ще е за сметка на БАБХ

| обновено на 10.07.19 в 17:05
Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет гласува 3 милиона и 700 хиляди лева за предотвратяване на африканската чума по свинете.

В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов посочи, че една от основните фактори за пренасяне на чумата са румънските туристи, които посещават България.  Министърът на земеделието Десислава Танева обаче, увери, че са взети необходимите мерки за справяне с откритите нови 6 огнища на заразата в плевенско:

"На шестте села има такива пунктове за дезинфекция. Единственият метод за справяне с това заболяване е на практика физическото унищожение на вирусоносители. Това са диви прасета и прасета тип "заден двор", където няма мерки за биосигурност и в съседна Румъния туристическият сезон е активен и тези потоци представляват също голям риск".

В 20-километровата зона около огнищата на африканска чума по свинете популацията на дивите прасета трябва да бъде намалена до 1 екземпляр на 300 хектара. Това гласи заповед на земеделския министър Десислава Танева. Тя е във връзка със спешните мерки за овладяване на заразата. Държавните горски предприятия ще изплащат по 50 лева за всяка отстреляна дива свиня, по 10 лв за лисица или чакал, а също и по 100 лева за отстрелян вълк, тъй като тези животни също са преносители на заразата. Изследването на пробите за чума от отстреляни диви свине ще се извършва за сметка на Агенцията по храните. 

Над 200 прасета трябваше да бъдат умъртвени днес в плевенското село Брест. Оказа се обаче, че голяма част от тях собствениците са разфасовали и са прибрали във фризерите тази нощ.

В центъра на Брест рано тази сутрин хората наблюдаваха екипите на Агенцията по храните и коментираха.

Вчера бяха потвърдени шест нови огнища на болестта в област Плевен. Днес областният управител свиква извънредно заседание на епиозоотичната комисия.

Във вчерашния ден са описани и актуализирани списъците на жителите, които отглеждат прасета в село Брест, каза областният управител Мирослав Петров:

“Към момента данните са около 200 прасета там. В трите населени места, които бяха от предната седмица, общо са 54 евтаназираните прасета. По данни на кмета в Брест са 200 и затова засилихме полицейското присъствие с оглед внасяне и изнасяне на такива животни“.

След откритите нови огнища в Плевенско започва масирана информационна кампания във всички села.

“Ще бъдат раздавани бюлетини с подробна информация за заболяването, практика на други държави и поведението на хората какво трябва да бъде. Цялостна информираност на населението с оглед това заболяване. Хората да проявят разбиране. При наличие на такава епидемия превантивната мярка е докато не отшуми тотално, да не се гледат такива животни“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49