Среща в Министерството на културата по повод разпространението на фалшификати на картини

| обновено на 10.07.19 в 15:01

По-строги санкции за изработване и пласиране на фалшиви произведения на изкуството и създаването на лаборатории в МВР и министерството на културата, които да правят експертизи в тази сфера. Това са част от мерките, които бяха обсъдени на работна среща в културното ведомство, в която участваха представители на прокуратурата, на полицията, галеристи, частни колекционери, художници и експерти от министерството на културата.

Част от предлаганите мерки обобщи Ангел Папалезов  - началник сектор „Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция „Национална полиция“: 

„Има необходимост от прецизиране на текстове в закона за културното наследство и няколко поднормативни акта негови - инструкцията за идентификации, наредбата, която е за копия, реплики и предмети с търговско предназначение, наредбата за фондовете на музеи и галери. Друга сериозна насока, в която ще се правят конкретни предложения, е създаване на експертен потенциал в музеите и галериите, които да администрират както изкуствоведческата част на пазара на изкуството, така също и разследващите функции на МВР и на прокуратурата при сигнали за някакви нарушения в този пазар".

Папалезов уточни още, че предстоят и други работни срещи. До 2-3 месеца всички предложения ще се обобщят и ще се набележат мерки за ограничаване на фалшификатите

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.