Стойчо Стойчев: Машинен вот се въвежда за общества с доверие в изборния процес

Според социолога такова доверие у нас липсва

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване е добро, ако е само то. Комбинацията му с гласуване с хартиена бюлетина е абсолютно безсмислена. Така се усложнява допълнително изборният процес. Съществуването на две паралелни системи – хартиена и електронна, създава предпоставки за грешки и за злоупотреби. Това каза пред БНР социологът Стойчо Стойчев по повод предложението за промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни и за парламентарни избори.

„В изборната администрация са хора, които не се занимават професионално с избори и с въвеждането на няколко форми на гласуване, с допълнително броене на преференции работата им се усложнява максимално много“.

В предаването „Преди всички“ Стойчев подчерта, че ако се въвежда машинно гласуване, то нека да се направи разумно:

„Според всички международни изследвания и препоръки на международни организации там, където се въвежда машинно или електронно гласуване, винаги общата препоръка е това да се прави в държави, в които живеят избиратели с високо доверие в изборния процес. Ние не сме такава държава. Машинното или електронното гласуване винаги съдържат в себе си основания за съмнение, че някой е манипулирал софтуера на системата“.

Интервюто със Стойчо Стойчев можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33