Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната федерация промени формата на СП по художествена гимнастика и квалификациите за Игрите в Париж

Международната федерация по гимнастика (FIG) промени формата на световните първенства по художествена гимнастика и олимпийските квалификации за Игрите в Париж през 2024 година. Решенията бяха взети по време на заседанието на Съвета на световната централа в Санкт Петербург (Русия).

„Всяка национална федерация, дори най-малката, трябва да има шанс да домакинства световни първенства. Една от най-често срещаните критики беше, че нашите световни първенства са твърде дълги. Промените във формата, които приехме, ще доведат до съкращаване на дължината и на цените, ще спомогнат да направят състезанията по-вълнуващи и ще повишат стойността на континенталните първенства. Освен това, беше от изключителна важност за нас да приложим квалификационна система за Париж 2024, която да бъде разбираема от всички, като в същото време е справедлива по отношение на най-добрите спортисти“, каза президентът на международната федерация Моринари Ватанабе.

Промени отнасящи се за световните първенства:

По време на срещата беше представена новата квалификационна система, която има за цел да ограничи броя на гимнастичките в световните първенства. Сега тя ще бъде базирана на резултатите от континенталните първенства (напр. европейското първенство).

Участничките на световните първенства от 2021 година нататък ще бъдат ограничени до 105 гимнастички в индивидуални гимнастички разпределени между петте континента. Разпределянето на местата за всяка федерация ще зависи от  резултатите от континенталните първенства, като  максималния брой са по 3 представителки от една държава

При ансамблите се запазва ограничението  по 1 състав от държава, като на първенствата през 2021 и 2022 година максималният брой отбори ще бъде 30.

Продължителността на състезанието също ще бъде намалена от 7 на 5 дни. От FIG уточняват, че световното първенство, което се проведе в София през 2018 година беше с продължителност 7 дни.

Друга промяна засяга отборното състезание. За да се излъчи отборния първенец ще взема под внимание както резултатите на гимнастичките в индивидуалното състезание (по двата резултата на всеки от четирите уреда по време на квалификациите), така и при ансамблите (резултатите от двете различни съчетания).

За финалите в индивидуалния многобой вече ще се класират 18-те най-добри гимнастички (максимум по 2 от държава), а не както до сега  първите 24-ри.  Броят на гимнастичките във финалите на уредите се запазва – 8.

Снимка

Снимка



Снимка


Снимка

Квалификации за олимпийските игри през 2024 година в Париж.

Съветът на Международната федерация прие и новата квалификационната система за олимпийските игри през 2024 година в Париж, която трябва да бъде одобрена от Международния олимпийски комитет (МОК).

От 2022 година медалистите на световното първенство в индивидуалното състезание и тези при ансамблите директно ще получат олимпийски квоти и ще се класират за Игрите във френската столица две години по-късно. По-голямата от олимпийските визи (16 за индивидуалните гимнастички и 5 за ансамблите) ще бъдат раздадени по време на шампионата на планетата през 2023.

През 2024 година континенталните първенства (напр. европейското първенство) също ще имат ключова роля, тъй като на всеки континент ще бъде предоставено по още едно място за индивидуалното състезание и по едно за ансамблите.

Световните игри 2021 година

Приета е следната програма световните игри през 2021 година, които ще се проведат в Бирмингам (щата Алабама в САЩ):

Художествена гимнастика: 4 уреда: обръч, топка, бухалки, лента.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Грязин

Николай Грязин оглави класирането в категория WRC2 в рали Загреб

Състезаващият се с български лиценз Николай Грязин (Ситроен) излезе начело в категория WRC2 в Рали Хърватия, четвърти кръг в Световния рали шампионат (WRC). Руснакът получи българско гражданство в края на миналата година и заедно с неговия навигатор Константин Александров бяха лицензирани от Автомобилната федерация на България (АФБ). Грязин е с общо..

публикувано на 20.04.24 в 06:49
Антоанета Стефанова

Антоанета Стефанова спечели първата си партия на EП по шахмат, българките записаха четири победи

Антоанета Стефанова започна с победа участието си на Eвропейското индивидуално първенство по шахмат за жени, а останалите българки записаха още три успеха и допуснаха две поражения в първия ден в Родос, Гърция. Стефанова започна турнира с черните фигури и спечели срещу Аян Алахвердиева от Азербайджан. Победи с черните записаха още две българки, като..

публикувано на 20.04.24 в 06:42
Борислава Иванова

Борислава Иванова е на финала при жените на турнир по спортна аеробика в Прага

Борислава Иванова спечели квалификацията и се класира за финала при жените в 17-о издание на международния турнир по спортна аеробика "CZECH AEROBICS OPEN" в чешката столица Прага.  Българката получи най-високата оценка от 19.900 точки в пресявките. При девойките сред финалистките са Кристина Костова и Християна Златанова, които завършиха първа и..

публикувано на 20.04.24 в 06:21
ФК Крумовград

Крумовград победи Славия, влезе в първата шестица

Отборът на Крумовград победи Славия с 2:0 в среща от последния 30-ти кръг от редовния седон в Първа футболна лига. Головете за домакините на стадион "Никола Щерев - Старика" паднаха през първата част.  Серкан Юсеин откри резултата в 36-та минута, а в 42-та Патрик Луан увеличи на 2:0. Успехът изпрати Крумовград сред най-добрите шест в елитната ни..

публикувано на 19.04.24 в 21:57

Ботев Враца победи Етър на старта на 30-ия кръг в Първа лига

Ботев (Враца) спечели с 2:0 срещу Етър (Велико Търново) и остави "болярите" на осем точки зад себе си в битката за оцеляване в българската футболна efbet Лига.  Ботев е 15-и с 22 точки, а Етър остава на последното място с едва 14 от 30 мача. Етър остана с човек по-малко още в десетата минута, когато Принц Мбаке бе изгонен с втори жълт картон.  Мартин..

публикувано на 19.04.24 в 20:08
Рами Киуан (в червен екип)

Рами Киуан е на победа от медал на Европейското по бокс

Рами Киуан постигна втора убедителна победа за България в днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът на България не остави шанс на румънеца Мариан Булеу. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той срази съперника си с 5:0 (30:26, 30:27, 30:27, 30:26,..

публикувано на 19.04.24 в 18:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на Световната купа в Доха

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Доха (Катар). Състезателката на Филип Янев получи оценка от 13.466 точки (13.433 точки първи и 13.500 точки втори прескок).  Пред националката се наредиха представителката на Панама Карла Навас с 13.850 и Чан Ок Ан (КНДР) с 13.833 точки...

публикувано на 19.04.24 в 17:57