Доц. Златогор Минчев: Технически няма възможност за манипулиране на машинния вот

Снимка: БГНЕС-архив

Чисто технологично не може да се говори, че машинният вот не може да бъде технологично осигурен – не е възможно да си подадете гласа повече от веднъж. Проблем имаше по-скоро с краткото време за работа и с нужното предварително обучение, което по места не бе извършено достатъчно адекватно за евроизборите. Това заяви пред БНР доц. Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“.

„Човешкият фактор действително е проблем, тъй като той взема решенията и ползва машините. Що се отнася до технологията на процеса на машинно гласуване у нас, това, което ползваме, може да бъде значително по-усъвършенствано. И разбира се, че флашките не са най-доброто решение, както и крайният протокол, който е няколко метра дълъг, и както проф. Константинов коментира, ако се ползва тази технология, той ще е 15 м и повече“, каза доц. Минчев в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Чисто технически не мога да приема коментарите, че имаме възможност да манипулираме вота – имате поне 4 възможности да го контролирате както на входа, така и на изхода. Просто процедурно нещата може да се усъвършенстват“, подчерта той.

И допълни, че сертификати за машините се издават от производителите: „Неприятно ми е, че юристи коментират чисто технологични неща и не мисля, че това е градивно“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Свързани новини

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че..

обновено на 09.07.19 в 15:12