Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Раздялата с Волен Сидеров беше предизвестена

Даниел Смилов
Снимка: БНР

Раздялата с Волен Сидеров като че ли беше предизвестена. Раздяла в кавички, защото тази малка коалиция и до момента не функционираше перфектно. Тя ще продължи да функционира по същия начин, заяви пред БНР политологът Даниел Смилов.

„Подкрепата на групата на Волен Сидеров ще бъде договаряна „на парче“. Не очаквам това, което се случи днес, да има влияние върху стабилността на управляващото мнозинство, защото то и отдавна в някакъв смисъл не разчита изцяло на подкрепата на патриотите. Виждаме, че ДПС може съвсем откровено да бъде третирано като част от управляващото мнозинство и то се позиционира по този начин“, каза Смилов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според политолога няма да има официална промяна на парламентарното мнозинство, защото настоящият вариант е изгоден за всички играчи: „От една страна, ГЕРБ все пак могат да твърдят, че не управляват с ДПС. За ДПС това също е изгодно – официално не са във властта, но консумират огромната част от позитивите от нея. А и политиката им в последно време е да изваждат напред политическите амбиции на Делян Пеевски, който все по-често се вижда в парламента като инициатор на законодателство. А обществото преглътна икономическите проекти на Ахмед Доган“.

„Щеше да е голямо лицемерие, ако партньорите в малката коалиция бяха останали заедно… Гласовете на „Атака“ чисто математически не са особено важни – „Воля“ също се включва в подкрепа на мнозинството в тежки моменти“, коментира още Смилов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да си печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36