Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вчера си е за вчера" - филмов поклон към творчеството на "Бийтълс"

До вчера всички знаеха песните на „Бийтълс“, но днес само англичанинът с индийски корени Джак Малик си спомня написаното от ливърпулската четворка. Това се случва след загадъчно глобално затъмнение, което изхвърля от историята на човечеството творчеството на една от най- великите групи в света. Оказва се, че единственият музикант, който си спомня песните на „Бийтълс“ и ги изпълнява, е Джак Малик. 

От тази отправна точка тръгва историята, създадена от носителя на Оскар - режисьора Дани Бойл и сценариста Ричард Къртис. Комедия за рок енд рол музиката от 60-те години, за мечтите, за приятелството и за дългия криволичещ път, водещ към истинската любов, любовта на живота. 

В центъра на филма „Вчера си е за вчера“ е героят на английския актьор Химеш Пател. В този музикален филм, подчинен изцяло на творчеството на „Бийтълс“, особено място има саундтракът, в случая създаден от номинирания за „Златен глобус“ продуцент Даниел Пембъртън. Той пише музиката и прави аранжиментите на познатите, любими хитове на „Бийтълс“. Актьорът Химеш Пател пее и свири всичките кавъри на живо в студиото, впоследствие неговите 20-сет изпълнения стават част от саундтрака, включващ и седем инструментални пиеси изпълнени от композитора Даниел Пембъртън. 

Много съществена роля има „Summer song“- „Лятна песен“, написана от Ричард Къртис, Даниел Пембъртън и Адем Илхан. Но във филма „Вчера си е за вчера“ е представена като оригиналната песен, с която героят Джак Малик се опитва да пробие на музикалната сцена. Интересното в случая е, че саундтракът в умерено забавната романтична комедия е неангажиран с героите или части от сюжета. 

Филмът превърна в звезда 28 годишния актьор Химеш Пател. Той е роден в Кембриджшир в Източна Англия и попада в полезрението на режисьора Дани Бойл и сценариста Ричърд Къртис след кастинг. 

„Участвах в театрална пиеса в Ню Йорк и агентът ми каза да се явя на прослушване за новия неозаглавен музикален проект на Дани Бойл. Трябваше да изпълня монолог и да изпея песен на „Колдплей“, акомпанирайки си на акустична китара. Срещнах се в Лондон с Дани и Ричард, дадоха ми сценария и бях направо зашеметен от тази комедийна любовна история, отдаваща почит на „Бийтълс“. Явих се на още едно прослушване и получих ролята. Последваха няколко шеметни месеца. Не бях много сигурен, че ще се справя, но успях. В концепцията на филма не беше заложено ролята да се изпълнява от актьор със специфична етническа принадлежност. Осъзнахме това впоследствие, но смятам, че имаме нужда от подобен напредък“- коментира Химеш Пател, който не случайно трябва да изпълни песен на групата „Колдплей“ по време на прослушването. 

В първоначалния проект музикалният ментор на Джак трябва да бъде фронтменът на „Колдплей“. Пател си спомня: „В първия проект трябваше да участва Крис Мартин, но явно е било предопределено ролята да получи Ед Шийрън и той беше блестящ, забавен и напълно спокоен пред камерата.“

„Когато бях на 14 години, си купих евтина електрическа китара и се опитах да се науча да свиря. Но когато получих ролята във филма „Вчера си е за вчера“ трябваше да покажа, че свиря правилно и затова седнахме с Адем Илхан, голям музикант и композитор и прекарахме два месеца в една стая, която да прилича на спалнята на Джак и се научих да свиря показвайки моя собствен стил“, допълва Пател.

Героят му Джак Малик завладява света с класиките на „Бийтълс“, същевременно усеща, че върши измама и това е основната тема във филма „Вчера си е за вчера“ - самозванецът, който постига успех с лъжа. Тази сюжетна линия се преплита с романтичната линия, засягаща чувствата между героя Джак и неговия мениджър - Ели, в ролята Лили Джеймс. Актрисата също пее, тя прави дует в „I Want To Hold Your Hand“ заедно с Джак. 

Основният проблем пред режисьора Дани Бойл и ветерана сценарист Ричард Къртис е въпросът с лицензирането на песните на „Бийтълс“. За щастие продуцентската компания успява да сключи сделка с издателите на „Бийтълс“, които дават доста свобода на действие. „Възползвахме се от това. Имахме право да използваме определено количество песни: до 15 или 18 за определена цена. Освен това можехме да ги използваме два или три пъти, не повече“- споделя още Дани Бойл. 

Ед Шийрън, който играе самия себе си във „Вчера си е за вчера“ допълва: „За мен концепцията на филма е страхотна и героят Джак е брилянтен, но през цялото време е в особено състояние, чудейки се: „Ами ако все пак ако някой разбере?“ Няма филм на Дани Бойл, който съм гледал и да не ми е харесал, същото се отнася и за сценариста Ричард Къртис. Дани Бойл и Ричард Къртис са много странна двойка. Никога не съм предполагал, че сценарий на Ричарс Къртис ще бъде режисиран от Дани Бойл, но в случая резултатът е успешен. Когато се запознах с Химеш, си помислих, кастингът наистина е много добър, особено когато го видях как влиза в ролята и колко е емоционален, си казах: „Добър избор, но все пак той трябва и да пее!“ После го чух по време на работата, на репетициите и реакцията ми беше: „О, той наистина пее и наистина може да свири.“ 

От своя страна Химеш коментира: „Беше забавно да науча няколко от най-добрите песни, създадени въобще, и да ги изпълня по мой начин. Има някаква магия в тази музика. Прекарах четири месеца, свирейки песните отново и отново, репетирайки непрекъснато, докато се получи добре и странно, не бях уморен и не ми беше скучно“- завършва Химеш Пател. 

„Бийтълс“ са навсякъде, всеки е израснал с музиката им. И днес можете да срещнете музиканти, които ще кажат: „Не съм повлиян от „Бийтълс“, не съм им фен“, но истината е, че всички разновидности на поп музиката са извличали идеи от Бийтълс“, казва Ед Шийрън. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45