Румяна Дечева: За машинното гласуване по-важен е моментът на промени

Снимка: Радио Видин

Доста по-важно от това ще има или няма машинно гласуване е времето, в което се правят тези промени. Отново няколко месеца преди изборите стигаме до предложение за промяна. И отново няма да стигне времето. Това заяви пред БНР Румяна Дечева, член на Обществения съвет към ЦИК и председател на Европейското общество за защита на човешките права в България:

„Винаги този въпрос се обсъжда точно преди изборите, когато няма време за подробни анализи и винаги се прави прибързано, за да се хване последният влак, за да не е все пак последната седмица преди изборите направена промяната, нещо се претупва“, коментира Дечева в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Дечева подчерта, че на изборите, в които България е използвала 3000 машини, в Белгия са използвани 30 000 машини, които са дали резултат в 8 часа вечерта.

„България е уникална в едно отношение: никъде не съм видяла и чула да се използват машини и бюлетини едновременно. В Белгия, където се използват машини, няма бюлетини. В другата част, където се ползват бюлетини – няма машини. Във Франция, където общините имат право на избор, е същото“, подчерта Дечева.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Свързани новини

Юлий Павлов

Юлий Павлов: Машинният вот подлежи на манипулация

За пореден път се твърди, че един дебат не се е състоял, при положение че той се състои почти непрекъснато, щом се вкара този въпрос в Народното събрание. Така коментира пред БНР социологът Юлий Павлов дискусията за машинното гласуване. Тази тема..

публикувано на 10.07.19 в 16:57