Първан Симеонов: И четирите основни партии имат проблеми за решаване

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

“Трите политически партии, всъщност и четирите основни политически формации, като добавим това при патриотите, имат проблеми за решаване. Първо, очевидно е, че ГЕРБ прави сериозен опит за прочистване, точно на кметските избори ще си проличи дали това е успешно – Борисов си взима партията отново от Цветанов. В БСП е ясно какво се случва - там Корнелия Нинова получава още един шанс да се докаже и вероятно вътрешната опозиция дебне евентуален неуспех на местни избори. Ясно се видя, че ДПС може би остана донякъде под очакванията си на Европейските избори или пък там някаква взаимопомощ с ГЕРБ ли се осъществи, един Бог знае какво стана, но във всеки случай се вижда, че ДПС търси някакви нови начини за съживяване, защото традиционният електорат на движението лека-полека изчезва “, каза пред БНР политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" в коментар за предстоящите местни избори, които вчера президентът насрочи за 27 октомври. 

В интервю за предаването “12+3“ по програма "Хоризонт" той коментира още: “Точно на местни избори, като че ли политическият процес е все по-малко политически и играят местни феодали, по-малки масиви гласове могат да повлияят, следователно купуването е с доста по-голямо настървение. На всичкото отгоре по места вече отдавна няма политически различия, хората въобще не се делят на сини и червени,  с малки изключения в големите градове. Там в общи линии се гласува крайно прагматично и неполитически, това не е от вчера. Така че по навик очакват най-вероятно грозновати местни избори. Но това е парадоксална част от нормализацията, когато няма някакви страшни заплахи за икономиката, хората малко повече странят от политиката, защото животът им не зависи пряко от нея“.

Първан Симеонов обясни, че преди месец са правили специално изследване, поръчано от БНТ, което беше публикувано тази седмица: "Там ясно се показва, че при въпрос – защо не гласувахте, ние попитахме онези, които не са гласували, защото не всички си признават, че не са гласували – 37 на сто от тези, които си признаха, казаха именно такива неща – разочарование от политическите партии и политиците – няма за кого, а 28 на сто въобще не успяха да назоват причината, което свидетелства за още по-голямо отчуждение от политиката“, заключи политологът.

Интервюто на Даниела Якова с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33