От „Спаси София“ отново сигнализират прокуратурата заради “Графа“

2
От инициативата „Спаси София“ отново сезираха прокуратурата за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.
Снимка: Добромир Видев, БНР

Нов сигнал за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ е внесен в Софийска градска прокуратура  от инициативата „Спаси София“. Според сигнала общината е признала без основание  43 дни забавяне на ремонта и така е донесла облаги на фирмата изпълнител, заяви  Борис Бонев от „Спаси София.

„Има обосновани съмнения да се твърди, че по този начин се осъществява облага за изпълнителя - той работи в дни, в които не трябва да работи и по този начин наваксва изоставането, а срокът на договора е спрял да тече.

Отговорност да бъде поета на най-високо политическо ниво! Това не е първият, а поредният проблем с този ремонт. Във връзка с този сигнал, който ние продаваме, говорим за потенциална щета в размер на 4,8 милиона лева“.

Бонев допълни, че данните, поискани от института по Метеорология доказват тезата им, че Столичната община си е позволила повече забавяте на ремонта от нужното. Той припомни, че и СО е предоставила данни, които подкрепят тезата за неблагоприятното време, но със съществената разлика в техния прочит.  От „Спаси София“ казват още, че работата в дни, в които има документи, че не се работи, може да доведе до това европейското финансиране на ремонта да не бъде одобрено, а парите да бъдат платени от софиянци.

За нарушенията е била сигнализирана и европейката агенция за борба с измамите ОЛАФ, каза Борис Бонев. Той припомни, че след първия сигнал до прокуратурата с поста си се раздели бившият зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. 


Репортажа на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.

Галерия