Радиотеатърът на БНР подготвя пиеса по “Боряна“ на Йовков

Митко Новков
Снимка: БГНЕС

Директорът на Радиотеатъра на БНР Митко Новков и Таня Шахова гостуваха в предаването “12+3“ на програма “Хоризонт“ по повод пиесата “Пет“ по мотиви на знаменитата творба “Боряна“ на Йордан Йовков.

В интервю за предаването “12+3“ разказаха как представят Йовков пред младата публика и какво са избрали, за да представят пред тях:

“Много е интересно всъщност, че самата “Боряна“ е много българска пиеса и понеже е много българска пиеса, ето “Боряна“ в годините, които Йовков я е писал, и “Боряна“ в момента “Пет“ на Таня Шахова, и някак си българското и в двете си седи едно и също“, коментира Митко Новков.

Според Шахова в пиесата е впечатляващо безкрайното отчаяние и самота въпреки парите – и май парите нищо не оправят.

“...Пари, които са излезли по принуда. Бащата, старият Златил, отказва да ги подели, смята, че носят нещастие, смята, че децата ще се развалят, ако подобно на неговия баща се хванат да делят това т.нар. “кърваво злато“. Младите не се интересуват от друго освен от любовта си, но единствено в пиесата на Йовков имаме “Боряно, айде да избягаме“, защото се обичат, а Боряна романтичната казва – “А пари откъде?". Това е основното. Иначе има много любов, много безизходица, много екшън...“, сподели Таня Шахова.

Интервюто на Даниела Якова с Таня Шахова и Митко Новков можете за чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пилзенската опера гостува на фестивала „Барток плюс” в Мишколц

Всяка година оперният фестивал „Барток плюс” в Мишколц представя оперна компания от средна Европа. Тази година Пилзенският театър „Йозеф Каетан Тил” гостува със своята постановка на операта „Ирис“ от Маскани. Беше ми много интересно в навечерието на спектакъла да се срещна с Томаш Ондржей Пилар - директор на трупата и режисьор на спектакъла, и през..

публикувано на 20.08.19 в 22:54

Джери Мичъл преди европейската премиера на мюзикъла „Хубава жена”

В година, изпълнена с много финансови разочарования за инвеститорите на Бродуей, а именно предвидени загуби от над 100 милиона долара и спектакли, закрити почти незабавно след обявяването на театралните награди „Тони” през месец юни, се замисляме колко непредсказуема е една от иначе най-печелившите индустрии в САЩ. Именно в този период на..

публикувано на 20.08.19 в 16:22

„Селска чест” от програмата на „Барток плюс”

Летният оперен фестивал „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/ е създаден през 2001 г., за да бъдат изпълнявани на него трите музикално-сценични творби на големия унгарски композитор Бела Барток - „Чудният Мандарин”, „Замъкът на Херцога Синята брада” и „Дървеният принц”. През годините са се добавили още две големи течения –представянето на нови,..

публикувано на 20.08.19 в 11:36

Двуезична книга "Imagine. Представи си" за Джон и Йоко

"Посланието на песента "Imagine" на Джон Ленън продължава да е актуално и днес, тъй като ние не сме успели да реализираме този мечтан от него свят. Книгата е насочена към децата, защото на тях оставяме да реализират мечтата, може би с наша помощ". Това каза пред БНР Станислава Миланова - автор на превода на български на двуезичната книга " Imagine...

публикувано на 20.08.19 в 11:09

Иван Чакъров: Има ренесанс на традиционните занаяти

Традиционният панаир на занаятите в село Орешак се провежда по традиция в дните около храмовия празник на Троянския манастир. Събитието е с над 150-годишна история. Местните предания гласят, че началото му се корени във втората половина на 18 век. Зона на занаятите тази година бе разположена между Националното изложение и Троянския..

публикувано на 19.08.19 в 15:17