Млади учени в "Нощен хоризонт": Науката ни прави по-адаптивни и добри хора

От света на гъбите до базите на Луната – платформата Ratio организира регулярни научни беседи за широката публика

"Организацията „Рацио“ си е поставила за цел да представя науката за широка публика на малко по-разбираем език, да се опита да прокара идеята, че в момента живеем във време на иновации и всъщност науката е новото черно, науката е истински секси и си заслужава човек да я познава и да е в час с нея." Това каза в предаването "Нощен хоризонт" Никола Кереков, молекулярен биолог и доктор по имунология. Той гостува на предаването заедно с колегите си от платформата за популярна наука Владимир Лютов – специалист по електрохимия и Венцислав Петров, който е част от магистърската програма по астрономия на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Науката ни прави по-адаптивни и по-добри хора, смята Никола Кереков. При старта на „Рацио“ интересът не бил голям, разказа той. „Голяма част от хората вярваха дълбоко в себе си, че наука у нас не се случва. Имаше огромна група хора, които много се вълнуваха от наука, непрекъснато четяха за най-новите постижения, но смятаха, че не могат да открият подобно поприще тук и не могат да намират източник на подобна информация.“

Науката осигурява продуктите на прогреса, които ние пък можем да консумираме във всяка точка на земното кълбо, независимо дали сме в България, САЩ или Тринидад и Тобаго, допълни Кереков.

Целогодишно „Рацио“ организира серия от събития за популяризиране на науката. Всеки месец има по няколко събития с гостуващи специалисти от различни сфери на науката. Безплатните от тях се излъчват на живо във Фейсбук. В архива пък могат да се открият вече минали теми и събития от света на науката.

Последното събитие например е било посветено на гъбите – древни създания, които в много случаи са и по-стари от класическите животни и растения, с важна роля в кръговрата на веществата. „Една част от гъбите човекът е впрегнал за биотехнологични процеси да работят, но огромна друга част в природата непрекъснато са активни, като затварят метаболитни цикли и са своего рода химическите магистрали в природата“, поясни Владимир Лютов, според когото гъбите са „една необятна вселена“.

На 16 юли "Рацио"  организира специално събитие, посветено на Луната. Тогава се навършват 50 години от изстрелването на мисията „Аполо 11“ – ракетата, която дни по-късно извежда Нийл Армстронг върху лунната повърхност. От покрива на „Музейко“ ще бъде наблюдавано и пълнолунието. През телескопи гостите ще могат да се насладят на Луната, а при добра видимост – и на други планети и техните спътници. Предвидена е и виртуална разходка на мястото на кацане – в лунния кратер, където се е приземил „Аполо 11“, със специални очила за виртуална реалност, уточни Венцислав Петров.  

„Луната е много повече от безжизнен каменен къс, който обикаля около Земята, свети ни нощем – „нощната лампа на Земята“, което хич не е за подценяване. Луната е изключително вълнуващо, интересно, опасно място, както ще разберат хората, които ще дойдат на събитието. Ще си поговорим например за лунния прах – какво представлява, защо е интересен и опасен, как можем да строим на луната, ако решим, че си заслужава да отидем там…“ – разказа в аванс астрономът.

„Ако ще „покоряваме“ космоса, което е изконната човешка мечта, е по-добре да се поупражним някъде по-наблизо, каквото място е Луната, преди да стигнем до Марс. Самото колонизиране, потенциално изследване на Марс би се случило много по-лесно от инженерна и от финансова гледна точка, ако преди това сме установили някаква форма на лунна база, от която да изстрелваме космическите апарати, които ще пътуват към Марс“, допълни младият учен.

На 23 юли "Рацио" организира и беседа, озаглавена „Праисторическият свят“. Събитието ще анонсира първото официално партньорство с Националния природо-научен музей. 

Още за науката и нейните популярни измерения слушайте в звуковия файл.