Деца правят благотворителни кампании във Велико Търново

4
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Две десетгодишни момичета от Велико Търново са посветили ежедневието си на благотворителни каузи. От три години Катерина Николова и Даря Калчева плетат гривнички от ластици и рисуват картички, които продават, а със събраните пари подпомагат лечението на тежко болни.

Катя и Даря от Велико Търново са обикновени, но и необикновени 10-годишни момичета. Обикновеното е, че са приятелки и учат в основно училище „Димитър Благоев“. Необикновеното е, че от три години са се посветили на доброто и вече имат три успешни благотворителни каузи, посветили са се на четвърта – да помогнат за набирането на сумата от 100 хиляди долара за лечението на непознатата за тях Марияна Светлозарова, майка на две деца, която се бори с левкемията.

„Искаме да помогнем на Марияна, защото доста пари трябва да се съберат за нея. За нас е удоволствие да помагаме“.

„Когато хората дойдат и ние ги питаме:

„Здравейте, искате ли да купите гривна или картичка за благотворителна кауза“? Те много се радват хората, като разберат и ние много се радваме, че помагат за Марияна“. 

Катерина Николова и Даря Калчева плетат гривнички от ластици и рисуват картички, които продават на тротоара до музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново вечер след 17,30 часа. Помагат им още две техни приятелки и родителите. Милена Николова е майката на Катя. Очите ѝ се пълнят със сълзи, докато разказва за усилията на децата:

„За благотворителност, може би, преди две и половина-три години започнаха. Никой не ги е карал, просто така, от вътре им идва. Гордея се с тях като майка и се вълнувам, наистина съм горда с децата. Аз не съм очаквала, че като започнат да продават гривнички, картички и наистина ще се събират пари за каузи. Те си решават каква да е каузата, те си решават каква да е сумата, която се събира. Смятам, че наистина могат да ни научат на много неща, не само на добро“.

Доброто е заразно и каузите, за които Катя и Даря успешно са събрали пари с техните картички и  гривнички, не са малко. Започнали да продават, за да помогнат на онкоболното момиченце Йоана, после събраха 100 лева, с които купиха три одеяла за бебетата от отделението по неонатология във великотърновската болница. Дариха и 400 лева за лечението на онкоболната  абитуриентка Никол, сега събират за страдащата от рак майка на две деца Марияна. Отделеността, с която момичетата работят за благотворителните си каузи, е трудноразбираема за възрастните, споделя майката Милена Николова:

„Те си имат техни разбирания, ние не ги разбираме изцяло. Аз, ако бях на тяхно място, може би, щях да продавам гривнички и картички, но част от парите щях да си ги прибера за себе си, за си купя нещо, но те са категорични, че всички пари се събират изцяло за дадената кауза“.

Даря и Катя нямат обяснение какво е доброто. Трудно им е да го разкажат с думи. Предпочитат да действат, за да случват доброто:

„За мен доброто е, не зная как да го кажа. Трябва да се помага на хората, защото, ако и ти се поставиш на тяхно място, и ако на тебе ти се случи, за да може и на теб да ти помогнат някой път. На нас ни доставя удоволствие да помагаме на хората, да даряваме пари и така“.

„Не мога да го обясня. Всъщност за мене доброто е всъщност много хубаво, нещо, което трябва да се прави по целия свят. Вярвам, защото винаги мечтите се сбъдват и аз вярвам в това“.

И ако на нас, възрастните ни е трудно да разберем доброто на децата, можем да направим добро като подпомогнем добрата им кауза.

Репортажа на Здравка Маслянкова можете да чуете от звуковия файл.

Галерия