Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска експедиция заминава за Пакистан

Долината Чаракуза

След броени дни Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов ще отпътуват към азиатската страна, като целта им е слабо проучената долина Чаракуза (Charakusa Valley). Там те ще се опитат да направят премиерно изкачване на необявен връх.


МЯСТОТО

Чаракуза е разположена в района Машербрум на планината Каракорум. Известни алпийски обекти в нея са върховете К6, К7, Drifika, Nayser Brakk, Link Sar и др. През последните 20 години различни върхове са обект на особен интерес от страна на катерачи, чиито изкачвания са високо оценявани в алпийските среди. Според наличната информация в района има възможности за изкачване на девствени върхове и прокарване на нови маршрути по технически сложните им стени.

Дойчин Боянов подготвя и научен проект, който ще осъществи със свои колеги от Националната спортна академия. Той е свързан с адаптацията на човек на голяма надморска височина.


УЧАСТНИЦИТЕ

Николай Петков

Николай Петков (60 г.) е изкатерил почти всички емблематични големи стени по света, с много премиерни изкачвания в България и в чужбина. Участник в трите експедиции, осъществили едни от най-големите постижения за родния ни алпинизъм - Еверест 1984 г., Южната стена на връх Комунизъм - 1986 г., Транго Тауър - 1998 г. Първият и единствен досега алпинист в света, обходил и трите ръба на Еверест. През годините изкачва най-трудните стени в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.


Дойчин Боянов

43-годишният Дойчин Боянов е вече 20 години по високите и сложни върхове. През 2004 г. изкачва Еверест от север без допълнителен кислород. Бил е на осемхилядниците Нанга Парбат и Гашербрум 1, на седемхилядника Ленин, на Алпамайо в Перу (5947 м), на К2 достига до 8150 м. Изкатерва легендарни маршрути по големи стени, като “The Nose” по Ел Капитан, САЩ, Мармолада в Доломитите, североизточната стена на Пиц Бадиле, по маршрута на Касин. Осъществява премиерни изкачвания на върховете Левски (5733 м) и Сивата кула (5433 м) в Каракорум, както и на върховете Голям иглен връх, Св.Борис, Симеон и Академия на о.Ливингстън, Антарктида.


Руслан Вакрилов

39-годишният Руслан Вакрилов е екстремен фотограф и катерач. Участник в експедицията “Опашката на Дракона” в Патагония 2015-2016 г., когато Рус изкатерва иглата Пойнсенот по маршрута Уилямс-Кохрейн.


Венцислав Костов

Венцислав Костов има изкачвания по Ел Капитан, Халф Дом в долината Йосемити, САЩ, както и по стени в планините на Европа, Близкия Изток и Азия.


Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България и е проект, подпомогнат от Българската федерация по катерене и алпинизъм.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14