Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2,4 млрд. лева ще бъде дефицитът заради закупуването на изтребителите Ф-16

Правителството одобри актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16

| обновено на 15.07.19 в 17:28
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2,4 млрд. лева ще бъде дефицитът в държавната хазна заради закупуването на изтребителите Ф-16, реши кабинетът. Недостигът по консолидираната фискална програма ще бъде 2,1 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Това е втора актуализация на бюджета в рамките на по-малко от месец, след като в началото на месеца той бе променен заради партийните субсидии.

За да се стигне до сделка за изтребителите, депутатите трябва да ратифицират четири договора, които се отнасят до закупуването и поддържането им. 

Дефицитът в държавния бюджет ще се увеличи с 1,8 милиарда лева, за да се финансира сделката за изтребителите. Общата им цена ще бъде 2,1 милиарда лева, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов: "Договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания. Примерно, ако наистина получим такава помощ, ние можем да ги използваме тези средства, за да увеличим обема на пакета", каза Запрянов, помолен да обясни дали 60-те милиона долара, които Американският конгрес трябва да гласува за сделката, са включени в цената: "Скрити разходи в сделката няма", увери Запрянов, като допълни, че 271 милиона лева от бюджета на министерството ще бъдат пренасочени от модернизацията на военноморските и сухопътните сили към авиацията: "И ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащанията от 1 януари 2020 г.".

В бюджета – лимитът на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, се запазва на един милиард. 300 милиона лева вече бяха изтеглени под формата на вътрешни емисии, а следващата седмица се очаква да бъдат взети още 200 милиона. 

Правителството одобри днес втората актуализация на бюджета за годината, след като преди по-малко от месец промени закона заради партийните субсидии. Военните самолети ще бъдат платени с нов дълг и икономии от тазгодишния бюджет на министерството на отбраната.

Финансовото министерство вече започна да набира част от средствата чрез дългови емисии на вътрешния пазар. Настоящите ограничения за нов държавен дълг от един милиард лева се запазват, като вече над 300 милиона са поети през юни, а други 200 милиона под формата на облигации ще бъдат поети следващата седмица. Това са част от стъпките, с които трябва да се осигурят 2 милиарда и сто милиона лева за Министерството на отбраната, с които да се финансира закупуването на военните самолети, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов: „Говорим за 1,256 милиарда долара. Това, което подлежи да бъде одобрено от Конгреса, всъщност не е приспадано така да се каже от сумата“. Част от общата необходима сума ще бъде осигурена и от парите, които вече са предвидени за министерството. Става дума за малко над 270 милиона лева за бойни кораби, които няма да бъдат разходвани тази година: „Това значи, че ние ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащане през януари 2020 година“, допълни Запрянов. 

Актуализацията на бюджета трябва да бъде одобрена от парламента. В програмата към момента е предвидено годината да завърши с дефицит от 600 милиона лева. Разликата се получава заради сумата за закупуване на изтребителите и заради малък дефицит в процеса по реализиране на европроекти. Новият бюджетен дефицит няма да наруши фискалните правила в рамките на ЕС, изискващи дефицит, който да не надвишава 3% от брутния вътрешен продукт. Това най-вероятно няма да се окаже препятствие и пред плановете на нашата страна за присъединяване към т.нар. "чакалня" на еврозоната през настоящата година.

Само за тази година 271 милиона лева са общо сумите, които бяха предвидени за проектите на ВМС и на СВ. Ако бяха се случили по-рано за корабите, според плана, трябваше да бъдат давани по 171 милиона от 2018-2020 и 187 милиона до 30 милиона в периода 2021-2024 година. Или около 984 милиона лева с ДДС. В средата на април МО отвори офертите за патрулните кораби. Три компании – "Lurssen " (Германия), "МТГ - Делфин" (България) и "FINCANTIERI" (Италия) подадоха документи. Очаква се докладът на МО да бъде внесен до 12 юни за решение от правителството. Но и досега това не е станало. Вероятно заради решението за изтребителите.

По план за СВ трябваше да се дават по 100 милиона лева от 2018-а до 2024-та година. Общо 1,4 милиарда лева. При положение че проектът тръгне. Доста време се спореше по броя на машините и техните способности. Преди дни беше съобщено, че т.нар. "искане за запитване" ще бъде изпратено към фирмите, но това все още не се е случило. Вероятните претенденти за доставка на бойните машини са: финландската Patria, френската NEXTER, мултинационалната General Dynamics и германската ARTEC. 

Само преди седмица началникът на отбраната генерал Андрей Боцев заяви, че има уверението на премиера, че приключването на проекта за Военновъздушните сили няма да спре. Не е ясно как заявката на зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов за отсрочка за плащанията по тези проекти ще се отрази. Президентът Румен Радев многократно повтаряше, че и трита проекта трябва да се движат заедно. Една от последните му бележки беше, че модернизацията на СВ и на ВМС се бави много.

От своя страна ръководството на партия "Воля" реши, че няма да подкрепи в пленарна зала днешното правителствено решение да бъдат отпуснати  2,1 млрд. лева на военното министерство за закупуване на 8 бойни самолета Ф-16. От "Воля" съобщиха, че депутатите на партията ще гласуват против закупуването на изтребителите и в комисията по отбрана, насрочена за утре, и в комисията по бюджет и финанси, насрочена за сряда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Българската народна банка отново предупреди за измамни телефонни обаждания от хора, които се представят за нейни служители.  В тях се изисква информация за сметки на гражданите и им се дават инструкции за извършване на преводи по тях.  "Тези обаждания са измамни и не се извършват от служители на БНБ", подчертават от Централната банка и съветват да не..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

Главчев: Няма промяна в българската позиция за Украйна

"Няма промяна в българската позиция за Украйна", каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на заседанието на европейските лидери в Брюксел. Запитан кои са страните, споменати във вчерашните заключения, а именно, че "военната помощ ще бъде осигурена при пълното зачитане на политиката на сигурност и отбрана на някои страни..

публикувано на 18.04.24 в 16:23

НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един от БСП - Народното събрание прие преработената Национална здравна стратегия до 2030 година, внесена от Министерски съвет.  В нея е предвиден бюджет от над 100 милиарда лева за подобряване здравето на населението.  Националната здравна стратегия очертава конкретните резултати, които трябва..

публикувано на 18.04.24 в 16:13

Пуснаха задържания за поругаване на гроба на патриарх Неофит

Софийският районен съд освободи 37-годишния мъж, който поруга в понеделник вечерта гроба на патриарх Неофит.  3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит Съдията изтъкна, че поисканата от прокурора мярка "задържането под стража" е твърде тежка за престъплението, за което е обвинен Иво Димитров.  Има..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията.  Министерството на образованието настоя политиките да се възлагат на ниво сектор и квалификациите по браншове да се формират с водещата роля на..

публикувано на 18.04.24 в 15:55

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове. Това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година.  Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки.  Данните за..

публикувано на 18.04.24 в 15:40

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:29