Валидираха марка с българска и руска гроздоберачки

Снимка: БТА

Пощенска марка и пощенски плик валидираха днес в Плевен. Изданието е съвместно между България  и Русия и се пуска едновременно в двете страни. Сюжетът на марката  е свързан с винопроизводството. 

„В тираж 21 800 броя е изданието на пощенската марка, на която са две гроздоберачки – българка и рускиня, с два сорта грозде – руски „Цветочный” и български „Кайлъшки рубин”.

Не е случайно мястото на валидиране, нито избраният за марката сорт грозде, селектиран в единствения Институт на Балканите по лозарство и винарство, който се намира в Плевен.

„Правим реклама на плевенска област, да се види, че институтът работи и се развива“, заяви неговият директор проф. Иван Пачев. „През 2014 г. сортът получи златен медал, виното, което се получава от него, удоволствието от употребата на ароматните вещества в него, е много високо. Другият сорт - „Цветочный”, е създаден в Ростов на Дон и един от добрите винени сортово за този регион“

Спас Панчев, председател на Съюза на Българските филателисти, каза, че марката е с ограничен тираж и добави: „Убеден съм, че ще намери добър прием сред филателистите“.