Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Република Кипър отбеляза 45 години от преврата на гръцката военна хунта

Момиче държи цветя на мемориалната служба за 45-годишнината от военния преврат в църква в Никозия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За обединяване на всички сили за постигането на мир и просперитет в Кипър призова президентът на страната Никос Анастасиадис по време на отбелязването днес на 45-ата годишнина от преврата на гръцката военна хунта срещу първия президент на независим Кипър архиепископ Макариос Трети.  

Сирените, които прозвучаха в Кипър в 8,20 ч. тази сутрин - в точния час на началото на военния преврат на 15 юли 1974 г., ни „напомнят за трагедията и цената на предателството“, каза президентът Никос Анастасиадис в посланието си за днешната тъжна годишнина. „Това е ден на позор за онези, които, използвайки националните идеали, са се опитали да премахнат демокрацията и да застрашат родината. Това е ден на чест за тези, които са защитавали нашата демокрация и страната ни срещу преврата“, подчерта още президентът.

Редица мемориални събития, осъждащи военния преврат и последвалата турска инвазия, в присъствието на президента, министри, лидери на политическите партии, обществеността се провеждат днес във всички градове в страната.

Денят започна с панихида и полагане на венци в памет на загиналите защитници на републиката. С едноминутно мълчание в памет на героите започна специалното заседание на парламента, посветено на черната годишнина. Представителите на политическите сили потвърдиха решимостта си за намиране на справедливо и жизнеспособно решение на Кипърския въпрос, въпреки новите предизвикателства на Турция срещу суверенитета на Кипър с провежданите от нея незаконни газови сондажи край острова.

Преговорите за обединяването на страната между лидерите на двете кипърски общности под егидата на ООН бяха замразени през юли 2017 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на българските родители

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ...

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е недопускане в дневния ред на точка за вот на недоверие към служебния кабинет. По думите на Костадинов..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58