Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Вълкът, влязъл в кошарата, е срещнал широко отворена врата в НАП

Снимка: БГНЕС

„Не става въпрос толкова за количеството, колкото до качеството на данните, изтекли от системата на НАП, защото кибератаката засяга много и различни хора. Това е информация, която може да бъде използвана за най-различни цели“. Това каза пред БНР Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“.

„Който и да е вълкът, влязъл в кошарата, той е срещнал една широко отворена врата. Системи, които струват милиони, може би финансирани най-вероятно с европари, имат пробойни, през които може да влезе и един начинаещ хакер“, допълни Чобанов в предаването „12+4“.

Според него проблем е, че паролите на хората от НАП са много уязвими:

„Трябва всички служители да си сменят паролите. Не вярвам това да е съзнателно, а е по-скоро от мързел и мърлявщина“.

Атанас Чобанов подчерта, че характерното в случая е, че от изтеклата информация се виждат файлове, групирани в папки с имена на служители.

„Трябва ДАНС да влезе там и да пита тези хора защо са правили тези компилации, с каква цел – лична или служебна“.

По думите на Чобанов държавата трябва да даде възможност на гражданите да проверят дали личните им данни са изтекли, за да могат да потърсят и да защитят правата си.

Интервюто с Атанас Чобанов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Гончаров: Външни специалисти трябва да помагат на държавата в борбата с кибератаките

„Случва се нещо очаквано от гледна точка на специалистите в киберсигурността. Това беше въпрос на време, защото няма как една такава система, от такъв комплексен тип, да бъде изцяло защитена“. Това каза пред БНР експертът по информационна..

публикувано на 16.07.19 в 12:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов..

публикувано на 19.03.24 в 11:00
Си Цзинпин и Владимир Путин в Русия, 21 март 2023 г.

Путин може да пътува до Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Китай през май за разговори с президента Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Това може да е първото задгранично пътуване на руския президент от новия му президентски мандат. Вчера западните правителства..

публикувано на 19.03.24 в 10:52

Арестуваха участник в схема за телефонни измами във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа участник в схема за телефонни измами. Задържаният е 27-годишен, криминално проявен и осъждан от великотърновското село Ресен и е бил така нареченото муле в схемата. Измамата е по познатата схема – пари за..

публикувано на 19.03.24 в 10:50

По-висока минимална работна заплата в Гърция от 1 април

От 1 април повишават минималната работна заплата в Гърция. Министърът на труда Домна Михайлиду потвърди пред медиите, че минималната работна заплата в Гърция от 1 април ще е над 800 евро. Очаква се до дни да се фиксира точната сума, която според..

публикувано на 19.03.24 в 10:47

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше..

публикувано на 19.03.24 в 09:50