Юлиан Войнов: Системата, призвана да бди върху държавността, е разграден двор

Снимка: БГНЕС

„Нарушеното доверие може да доведе последствия като укриване на информация, преместване на основни активи в чуждестранни юридически лица и в офшорни зони. Самият факт, че се допуска такова изтичане на информация, говори за нивото на хората, които се занимават с този вид опазване на информация и на системи в държавната администрация“. Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов по повод хакерската атака на системата на Националната агенция по приходите.

„Виждаме, че цялата система, призвана да бди върху държавността и върху охраната на данните, на националната сигурност, е един разграден двор, където всеки с компютърни умения може да влезе и да извлече тази информация, да я използва. Ако сме неспособни да защитим дигиталната информация, ние сме абсолютно разкрити пред всеки и сме уязвими от всяка гледна точка“, допълни експертът в предаването „12+4“.

Той коментира и темата за реформа в данъчната система, предложена от КНСБ:

„Разговорът за данъчната система трябва да е перманентен с основната цел държавата да бъде конкурентноспособна на фирмите навън и да се работи за повишаване на благосъстоянието на гражданите. Важното е предложенията да бъдат смислени. Трябва да се говори с конкретни разчети. Не може да се дебатира само едната страна. Данъчната система освен самите ставки има и много други връзки с икономиката, с останалите системи – пенсионна, здравеопазване, образование. Това е глобален и сериозен въпрос“.

Войнов зададе и въпроса - дали единствено доходите на хората могат да бъдат оправдавани чрез данъци и дали бедността е следствие на ниските данъци.

„Нормално е когато имаме ниски данъци, да имаме по-висока икономическа активност и това да привлича чуждестранните инвеститори. Виждаме, че това не се случва“.

Интервюто с Юлиан Войнов можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33