Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на договорите за придобиване на самолети Ф-16

| обновено на 17.07.19 в 17:55
Снимка: БГНЕС

С 13 гласа "за" срещу 8 "против" парламентарната Комисия по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на международните договори за придобиване на самолети Ф-16, предаде БТА.

По-рано днес и Бюджетната комисия на парламента одобри на първо четене и втората актуализация на бюджета - този път заради сделката за изтребителите Ф-16, която ще доведе до увеличаване на касовия дефицит до 2,4 млрд. лева при планирани 600 млн. лева досега. 

Първата промяна на финансовата рамка беше заради намаляването на партийните субсидии. Върху тези текстове президентът Румен Радев наложи вето.

Междувременно Комисията по отбрана в Народното събрание разглежда договорите за новите изтребители Ф-16.

Само преди дни министърът на отбраната подписа четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. България ще купи осем изтребителя Ф-16. На цена от 1,256 млрд. долара. Очаква се Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. долара от тази цена. Заради нуждата от плащане наведнъж правителството емитира дълг.

Заради сделката със самолетите Министерството на отбраната обяви, че ще спре плащанията по проекта за корабите и бойните машини до догодина. 

Против сделката се обявиха от партия „Воля“. И я определят като „най-големият грабеж в най-новата история на България след фалита на КТБ“.

От БСП са против толкова голяма сума да се плаща наведнъж. През януари ДПС оказаха решаваща подкрепа на ГЕРБ за това парламентът да разреши на правителството преговорите за американските изтребители. Докато НФСБ, част от т.нар. "малка коалиция" бяха против сделката.

Правителството предлага на парламента да ратифицира рамковото споразумение за промишленото сътрудничество между министерството на икономиката и американската компания „Локхийд Мартин“, свързано с покупката на осем нови самолета Ф-16 за българската армия.

Икономическото ведомство очаква да бъде спазен балансът между двете страни - придобиването на отбранителни способности и повишаване конкурентоспособността на индустрията.

Споразумението е част от пакета документи по сделката за придобиването на новите изтребители, след проведените на няколко етапа преговори с компанията производител е договорено страната ни да изгради национални способности да поддържа самолетите, като се установи и дългосрочно коопериране с българската индустрия. Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че договорът за индустриално сътрудничество ще позволи у нас да се развива самолетостроителният сектор.

„България малко по малко ще придобие капацитет и през техници, през инженери, както и през възможности за българската индустрия" - каза Емил Караниколов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

2,4 млрд. лева ще бъде дефицитът заради закупуването на изтребителите Ф-16

2,4 млрд. лева ще бъде дефицитът в държавната хазна заради закупуването на изтребителите Ф-16, реши кабинетът. Недостигът по консолидираната фискална програма ще бъде 2,1 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Това е втора..

обновено на 15.07.19 в 17:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и..

публикувано на 24.04.24 в 17:39
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-ата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията.  Изложбата е по повод 20-ата годишнина от членството ни в НАТО . Но..

публикувано на 24.04.24 в 17:25

За хората и пчелите – скандално изказване на общинар от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: "Майната им на хората – да мрат", от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20