Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Отмяната на машинното гласуване е прибързано решение

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

„Начинът, по който беше въведено машинното гласуване, е неразумен, неадекватен и сега сме свидетели на едно също толкова неадекватно и прибързано решение“. Това каза за БНР програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева относно решението на Народното събрание да отмени машинния вот за местните избори. Тя изтъкна, че технологията за провеждане и за отчитане резултатите от местните избори е най-сложната и с най-сериозни затруднения в изборния процес, защото на практика секционните комисии трябва да преброят три, а на места четири бюлетини. 

Хибридното гласуване се оказва проблематично у нас, „защото изборната администрация не е достатъчно добре подготвена", заяви Нушева в предаването „Преди всички“:

„Струпват се няколко технологии върху гърба на едни и същи членове на избирателна комисия и те не могат да се справят. При това ниво на обучение, при този капацитет на изборната администрация, наистина съществува известен проблем, но този проблем може да бъде решен чрез едно разумно определяне на секциите, в които да бъде проведено машинно гласуване. Един от най-разумните варианти би било, ако бъдат избрани секции в населени места, в които има достатъчно на брой секции, например София, Пловдив, Бургас, Варна, да бъде реализирано машинното гласуване, без да се създават такива драматични ситуации за промени в изборното законодателство в последния момент“.

От „Прозрачност без граници“ са категорични, че машинното гласуване е доказало своята полезност по време на европейските избори:

„Всъщност машините помагат за една по-бърза и лесна обработка на бюлетините на края на изборния ден. Проблемите, които се посочват – разминаване между броя на гласовете, отчетени в машинно гласуване и общия протокол, че имало грешки в протоколите, са породени от нежеланието или пропуски, несъзнателни, на изборната администрация да отчете коректно резултатите от гласуването от машини и от хартиеното… или поне е нежелание на членовете на избирателните комисии да прилагат тази технология. Доказателство за това е, че виждаме много различни проценти на използваемостта на машините в съседни секции, в които избирателният корпус е еднакъв - бяхме свидетели, че в една от секциите са гласували около 21%, а в близка секция - 74% от избирателите. Това е от ясните доказателства, че ролята на секционните избирателни комисии е била твърде важна в това да насочат избирателите“.

Машинното преброяване на бюлетините от местния вот е „разумно предложение, но подобно решение би трябвало да се прилага на територията на цялата страна“, смята Нушева

Тя коментира и ветото на президента върху промените в партийното финансиране:

„Искрено се надявам, но всъщност се съмнявам, че политическите партии в парламента ще успеят да съберат мнозинство за едно разумно и балансирано решение по отношение на партийното финансиране. Държавната субсидия от 1 лев е крайно недостатъчна, а субсидия от 11 лева очевидно също е неприемлива, но виждаме, че всъщност няма мнозинство в парламента, което да избере разумен начин на определяне на държавното финансиране. По-големият проблем обаче е свързан с липсата на каквито и да било ограничения и забрани за финансиране от юридически лица и аз мисля, че политическите партии и цялото общество ще бъдат горчиви плодове от едно подобно необосновано, неразумно, вредно и опасно решение“.

В българския политически живот от 89-а година насам са въведени ред ограничения за финансиране от юридически лица, най-вече в резултат на големи политически скандали, които са разтърсвали обществото, припомни тя и обобщи:

„Нормално е да има взаимоотношения между политика и бизнес, но тези взаимоотношения трябва да бъдат регулирани, защото иначе възникват огромни опасности и рискове“.

Интервюто с Ваня Нушева можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнасяне на Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40