Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гватемала разследва корупция в здравеопазването на стойност милиони долари

Снимка: архив

Прокурори в Гватемала разследват над 100 души за участие в корупционна мрежа, която е вземала рушвети за възстановяването на държавни болници и е мамила със заплащането в здравния сектор, предаде АП, цитирана от БТА.

Случаят бе разкрит от Международна комисия на ООН срещу безнаказаността в Гватемала, чийто мандат изтича през септември.

Прокурори заявиха, че заподозрените може да са взели около седем милиона долара в министерството на здравеопазването в периода 2012-2014 г. Няколко болници трябваше да бъдат построени отново или реорганизирани след земетресение в Гватемала през 2012 г.

Според прокурорите са били раздадени около 450 работни позиции като услуги, включително 100 „призрачни“ длъжности, за които са били избирани хора, които са получавали заплати, но никога не са се явявали на работа.

Прокуратурата съобщи, че са арестувани 19 души, но останалите, включително бившият министър на здравеопазването, са смятани за бегълци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00