Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива в сигурността

Венцислав Караджов
Снимка: Ани Петрова

„Комисията за защита на личните данни все още не е получила доклада на Националната агенция за приходите за пробив в сигурността на данните. Срокът, заложен в закона, е 72 часа от узнаване за нарушението на сигурността“. Това каза за БНР председателят на Комисията Венцислав Караджов:

„Не е толкова лесно да се подготви докладът, който те трябва да представят, тъй като трябва да опишат цялата фактическа обстановка, как е станало, какво са предприели, какво са констатирали, колко лица са засегнати, какви лични данни на тези лица всъщност са засегнати - тоест течът колко е голям и какъв е по вид. Това отнема доста време, защото ако не го представят както е описано, непредставянето води санкционни действия от страна на надзора“.

Надзорът не може да извърши проверка докато органите на прокуратурата и следствието проучват престъпна дейност в администратора на лични данни, обясни той в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и допълни:

„В доклада, който трябва да получим, предполагам в рамките на днешния ден, би трябвало да е описано всичко, което е констатирано от администратора до този момент и неговите действия, които са предприети, за да минимализира тези щети и, съответно, да затвори течовете“.

В България може би и за първи път се случва такъв голям пробив и то в институции, които са част от публичната администрация, но в Европа, в рамките на една година, има много такива случаи, каза Караджов и отправи апел към гражданите да не създават отделни допълнителни бази данни с информация, вземайки изтеклата информация и препращайки я през Фейсбук:

„Самото обработване по този начин на тази изтекла информация представлява нарушение на Общия регламент. Всъщност те допринасят към целите на хакера тази информация да седи постоянно в интернет пространство“.

Теоретично, всеки засегнат може да предяви претенции за това, че са били разпространени неправомерно личните му данни, каза председателят на КЗЛД:

„Въпросът е, че той трябва да докаже конкретен интерес, конкретно нарушение на неговите права, от които са се породили неговите претенции - имуществени или неимуществени. Самият теч на информация би следвало да доведе до санкция за администратора, но той не значи, че личните данни на физическото лице ще бъдат допълнително обработени, което да доведе до неблагоприятни последици за самото лице… На НАП ще ѝ бъде наложена определена имуществена санкция за това бездействие, а в правото има основен принцип - че два пъти за едно и също нарушение не може да се наложи санкция“.

20 милиона лева е максималната санкция, която може да получи НАП. КЗЛД ще провери и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и техническите мерки, които са взети, отговарят на анализираните рискове.

Интервюто с Венцислав Караджов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристиян Бойков е задържан за хакерската атака срещу НАП

Има задържан за  хакерската атака  срещу сървърите на Националната агенция за приходите. Арестуваният е 20-годишен, работи в софийска компания за киберсигурност, съобщи за БНР Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Кристиян..

обновено на 17.07.19 в 16:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време...

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носене на маски или дистанционно обучение на учениците

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра..

публикувано на 23.04.24 в 14:45