Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей поиска извинение от Корбин в последната си поява като премиер в парламента

| обновено на 17.07.19 в 19:21
Джеръми Корбин и Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Тереза Мей отговори днес за последен път на въпроси на депутати в парламента. Следващата сряда тя ще предаде официално поста си на един от двамата кандидати - Борис Джонсън или Джеръми Хънт.

Тереза Мей имаше сериозен сблъсък с лидера на опозицията Джеръми Корбин по въпросите на антисемитизма в неговата Лейбъристка партия. Мей поиска от Корбин да се извини на часа за провала да се справи с расизма.

Брекзит този път почти не бе засегнат, но, както отбеляза бивш министър от редиците на торите „реалността бързо ще почука на вратата с идването на новия премиер на Даунинг стрийт 10“.

Политическият анализатор на Би Би Си Норман Смит определи като „много мъдра стратегически“ последната изява на Тереза Мей в парламента. При опита на Джеръми Корбин да я притисне за стореното от правителството в борбата с климатичните промени, тя ловко премина в контранастъпление за антисемитизма в Лейбъристката партия – проблем, който преследва все повече партията и лично нейния лидер  Джеръми Корбин.

„Преди уважаемият джентълмен да стане и да се представя за борец срещу климатичните промени, за защитник на хората и защитник на равенството и справедливостта, той трябва да се извини за провала да се справи с расизма в Лейбъристката партия. Днес 60 изтъкнати членове на партията писаха до медиите, че „Лейбъристката партия изглежда приема всеки друг, но не и евреите“. Това е вашето наследство господин Корбин. Все още не сте си отворили очите, още не сте казали цялата истина, не поехте отговорност. Извинете се сега!“, каза Тереза Мей.

Корбин не се извини.

Неговата Лейбъристката партия има сериозни проблеми. Но не са по-малки проблемите на управляващата Консервативна партия, която след седмица ще осъмне с нов лидер, а страната с нов премиер. Днес в Камарата на общините темата „Брекзит“ почти не бе засегната. За разлика от парламента обаче Брекзит продължава да е тема номер едно в страната, особено на фона на ширещи се слухове, че Борис Джонсън, ако стане премиер, смята да разпусне парламента около 31 октомври - определената дата за излизане от ЕС, за да няма кой да му попречи, ако се наложи сценарият „без сделка“.

„Част от проблема е, че ЕС все още се надява, може би насърчаван от сегашния премиер,  че някак си нейната сделка може да бъде ратифицирана“, каза Джон Уитингдейл - бивш министър от Консервативната партия. „Мисля, че следващата седмица ще излезе наяве реалността, че сделката е „мъртва“. И ние трябва да постигнем различна сделка с надеждата това да стане много бързо“, добави той.

По-късно Тереза Мей изрази сериозна загриженост за състоянието на съвременната политика и настъплението на популизма. Това стана във вероятно последната ѝ публична изява като премиер в Чатъм хаус по въпроси на вътрешната и международната политика.

„Думите имат последици“, каза Тереза Мей в нейната реч, в която изтъкна, че е загрижена от начина, по който се води политическия дебат, както във Великобритания, така и по целия свят. Мей каза, че за съжаление вече няма търпеливо изслушване на противоположните мнения, а вниманието привличат само онези, които са изказани по агресивен начин.

„Популистките движения използваха възможността и натрупаха капитал в така създалия са вакуум. Те прегърнаха политиката на разделение, набелязвайки „врагове“, които да бъдат обвинени за проблемите ни и предлагайки лесни отговори.“

Мей изрази убеждението си в търсенето на компромис и че „политиката на прагматично убеждаване“ е най-добрия начин за справяне с предизвикателствата.

По въпроса за Брекзит Тереза Мей отново изрази съжаление, че не е успяла да прокара в парламента нейната сделка за Брекзит, която е носител именно на този компромис, за който тя говори.

Резултатите от гласуването на членовете на Консервативната партия за лидер ще станат ясни на 23 юли, а новият премиер ще поеме поста на следващия ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52