Правителството одобри допълнителни 125 млн. лв. за социални разходи

Кабинетът одобри и 2 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт

| обновено на 17.07.19 в 15:32
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри над 125 милиона лева допълнителни разходи в бюджета на социалното министерство. Парите са за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. До края на годината се удължава срокът за предоставяне на услугите: личен асистент, социален асистент и домашен помощник, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Тъй като срокът им сега е до 31-ви август, по този начин се гарантира продължаване на предоставянето на тези услуги за над 12 000 потребители, като се осигурява грижа в домашна среда за едни от най-уязвимите групи в обществото. Това са деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата на механизма „лична помощ“ по закона за личната помощ. Разходите за това продължаващо предоставяне на услугите до края на годината по наши оценки в размер на около 14 милиона лева, са в рамките на бюджета МТСП за 2019-а година“.

250 лева ще бъде еднократната помощ за първокласниците, реши правителството с друго свое постановление. Министър Петков заяви: „Това е размерът, който беше изплащан и през миналата година. Еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, се очаква да получат 43 800 деца и при определения размер от 250 лева. Затова ще са необходими около 11 милиона лева“.

Кабинетът също така одобри 2 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт за изплащане на възнаграждения.

Отпускат се и близо 2 млн. и 600 хил. лева за стипендии в общинските училища и за дейности по програмата „Заедно за всяко дете“.

Правителството одобри и 12 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на МВР. Парите са за плащане по договори, свързани с издаването на българските лични документи. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33