Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убити са трима турски дипломати в град Ербил, Северен Ирак

Трима турски дипломати, включително заместник-генералният консул в Ирак, са били убити при стрелба в ресторант в кюрдския град Ербил в Северен Ирак, предадоха местните медии.

Инцидентът се е случил в ресторант в луксозен район на път за летището на Ербил.

Кюрдски служители по сигурността съобщиха пред Ройтерс, че поне трима турски дипломати са били убити при нападението в сряда, когато въоръжени лица открили стрелба в ресторант, където дипломатите вечеряли.

Полицията и службите за спешна помощ са били повикани на мястото и районът е бил блокиран.

Турското външно министерство пък посочи, че за сега има информация за един служител на турското консулство, който е бил убит по време на стрелба в сряда в столицата на Иракски Кюрдистан - град Ербил.

Засега нито една групировка не е поела отговорност за смъртоносна атака.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди в "Туитър" въоръженото нападение срещу ресторант в Ербил, столицата на Кюрдския автономен район в Ирак, при което загинаха 3 турски дипломати.

Държавният глава допълни, че Анкара е поискала от Багдад и регионалните власти в Ербил извършителите на атаката да бъдат незабавно открити.

Малко по-рано в социалната мрежа говорителят на турското президентство Ибрахим Калън пък написа, че са започнали действия по откриване на извършителите на подлото нападение и те ще получат "необходимия отговор". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха косовските полицаи, арестувани в Сърбия

Освободиха тримата косовски гранични полицаи, които бяха задържани от сръбските власти на 14 юни, съобщи БТА. Първият секретар в косовската служба за връзки с Белград Фатмир Хаджоли информира, че служителите на реда Рифат Зека, Бечир Сефа и Мустаф Шеми ще се изправят пред съда в Кралево. На 16 юни на тримата полицаи беше постановена..

публикувано на 26.06.23 в 12:32
Руски боен самолет

При руски въздушни удари в Сирия са убити най-малко седем души

При руски въздушни удари в северозападната част на Сирия са убити най-малко седем души, включително четирима цивилни, в отговор на смъртоносните атаки с дронове, за които са обвинени бунтовническите сили, съобщи наблюдател на войната, предаде АФП. "Четирима цивилни бяха убити в Джиср ал-Шугур, а..

публикувано на 25.06.23 в 13:28

Седем жертви на спирка в Тексас

Седем души са загинали в американския щат Тексас, след като автомобил се е врязал в група хора на автобусна спирка в близост до приют за бездомни и мигранти. Инцидентът е станал близо до центъра "Озанам" в град Браунсвил, близо до границата с Мексико, в неделя около 14:30 ч. по Гринуич, предаде Би Би..

публикувано на 07.05.23 в 22:58

Най-малко 14 души са загинали при наводнения в района на земетресенията в Турция

Внезапни наводнения отнеха днес живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори. Още няколко души бяха отнесени от придошлите води, които..

публикувано на 15.03.23 в 19:02
Срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали е насрочена за 15-16 ноември 2022 г.

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, съобщи АФП, позовавайки се на представител на руското посолство в Джакарта. Това е първото руско потвърждение, че Путин няма да пътува до Бали за срещата, на която би се оказал в една стая с американския президент Джо Байдън за първи..

публикувано на 10.11.22 в 08:45
Унгарският премиер Виктор орбан говори пред парламента в Будапеща

Европарламентът: Унгария вече не е демокрация

Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация - това заявяват евродепутатите в доклад, приет с голямо мнозинство. Те призовават  европейските институции да предприемат действия в тази насока и дори да бъдат подведени под отговорност. О Положението в Унгария се влошава и тя вече се определя като хибриден режим на „изборна автокрация“, заявяват..

обновено на 15.09.22 в 17:45
Посещението на Нанси Пелоси в Тайпе предизвика напрежение между Тайван и Китай

Американски конгресмени на посещение в Тайван

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван в неделя, съобщи посолството на Вашингтон в Тайпе. Посещението идва дни след като Китай проведе военни учения около острова като отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде АФП. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси..

публикувано на 14.08.22 в 17:53