Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбанаси Summer Music 2019 - вече десет години с магията на музиката

| обновено на 21.07.19 в 09:15
Arbanassi Summer Music

Десетото издание на фестивала за класическа музика Arbanassi Summer Music започва тази вечер в църквата "Свети Георги" в архитектурно-музейния резерват Арбанаси край Велико Търново. Програмата ще включва четири концерта, поделени между храмовете "Свети Георги" и "Св. архангели Михаил и Гавраил".

Основатели и артистични директори на Arbanassi Summer Music са българската контрабасистка Юлита Фъсева и белгийският обоист Димитри Местдаг - семейство, което живее и работи предимно в Белгия, но корените привличат Юлита към това магично място и тя осъществява успешно идеята да събира в Арбанаси през лятото музиканти и публика от цял свят. В обръщение към меломаните и почитателите на фестивала Юлита и Димитри споделят:

"Тазгодишното издание на Arbanassi Summer Music е специално!

С огромно удоволствие Ви каним да отпразнуваме заедно 10-годишния юбилей на фестивала в любимото ни Арбанаси с прекрасни концерти и завладяваща музика. Ние сме дълбоко привързани към духа и корените на фестивала, създаден от нас и партньорите ни през 2010 г. Всяко издание се превърна в истински празник на камерната музика със своя собствена динамика и излъчване. Ние смятаме, че Arbanassi Summer Music се сътворява по равно от музикантите и от невероятната атмосфера на Арбанаси с неговото богато културно и историческо наследство. Ние отново сме удивени, вдъхновени и развълнувани да бъдем част от това прекрасно единение на сърца, умове и души. Очакваме Ви с нетърпение през юли!"

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Юлита Фъсева разкри детайли от програмата на десетото издание на фестивала в Арбанаси.

„Ние твърдим, че фестивалът ще се сътворява не само от музикантите, но също от невероятната атмосфера на Арбанаси с неговото културно-историческо наследство. Първият концерт е на 21 юли, темата е „Български композитори“, публиката може да се наслади на струнно трито от Добринка Табакова,  „Притури се планината“ на моя собствена композиция, пет скици  за квинтет от Марин Големинов и квартет „Солмажор“ от Панчо Владигеров, както и избрани произведения за струнен оркестър от Ценко Минкин“.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54