В. Дърева: Уникалността на Левски е в триединството на духовник, революционер и държавник

Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Често казваме, че Левски е уникална личност в българската история, без да си даваме сметка защо. Той е едно триединство между духовник, революционер и държавник. Едно от тези качества да липсва,  вече ще говорим за някакъв друг човек. Точно в това триединство при Левски е тази уникалност“, каза пред БНР журналистката и дългогодишен ревностен изследовател на делото на Васил Левски - Велислава Дърева по повод навършването на 182г. от рождението на Апостола.

В интервю за предаването “12+4“ тя разказа още:

“Мислим си, че познаваме добре революционера. Изобщо не се замисляме за държавника, а за духовника съвсем малко се знае. А това е основното градиво, което изгражда самата личност на Левски. Например казвате, че има непознати неща – ето сега няколко детайла: съвсем наскоро беше намерена снимка на Левски, на гърба на която са изписани точно показанията на даскал Иван Фурнаджиев пред турския съд. Точното описание на Левски! Това описание е може би най-гениалното в българската история, то не принадлежи на Иван Вазов, а на един предател. И отзад на снимката пише това, което пише в протоколите на турския съд – той е от Карлово, променя всяка седмица лицето си, едното му зъбче е издадено малко напред и, когато говори, повдига горната му устна и очите му са големи и пъстри… “.

“За онова общество не знам, но знам за нашето общество след 10-и ноември се появиха едни свитъци по история, в които се наставляваха учителите да не акцентират много върху личности като Ботев, Левски, Каравелов и Раковски, защото, както пишеше в тези свитъци, те не се ползвали с добро име в тогавашното общество..“, каза още Дърева.

“Почти не познаваме духовника. Погледнете само неговия речник – той е евангелески. Левски има много сериозно духовно образование…“, разказа още тя.

Други слабо известин факти за Васил Левски можете да чуете от интервюто на Диана Янкулова с Велислава Дърева в звуковия файл, където може да чуете и репортажа на Мира Стефанова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: България подобрява параметрите на офертата си към "Фолксваген"

България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това съобщи за "Хоризонт" почетният председател на автомобилният клъстер Росен Плевнелиев. Предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро. Новината идва дни след сигналите, че Надзорният съвет на компанията преосмисля инвестицията..

публикувано на 16.10.19 в 11:33
Разрушения в Япония след преминаване на тайфуна Хагибис

Японското правителство отпуска милиони долари за щетите от "Хагибис"

Японското правителство заяви, че ще отпусне милиони долари за подпомагане на районите, опустошени от тайфуна "Хагибис". Стихията отне живота на над 70 души в страната.  "Хагибис" удари Япония в събота с яростни ветрове и безпрецедентни дъждове, които предизвикаха свлачища и доведоха до преливането на десетки реки. Броят на жертвите до..

публикувано на 16.10.19 в 11:21

Да съпреживеем заедно места, събития, спомени

Тази и утре вечер от 19.30 часа от площад „Александър Невски“ ще отпътува автобусът "Double Decker" с бранд "Tourformance". Артистичният организационен директор на проекта на НБУ "Премълчаното разказано - пътуваща сцена" Руми Николаева разказа: "Tourformance" е третата финална част на един голям проект, който стартира преди 2 години. Това..

публикувано на 16.10.19 в 11:18
Гимназията в Димово

Счупена колиба с химическо вещество прекъсна учебния процес в търговищко училище

Счупена колба с химическо вещество е станала причина за кратко прекъсване на учебния процес в Първо основно училище „Христо Ботев“ в Търговище. Няма пострадали деца или техни преподаватели. Половин час по-късно учебните занятия са възобновени.

публикувано на 16.10.19 в 11:07
Румен Радев

Румен Радев: Недопустимо е народ, спасил евреите си, да бъде обвързван с расизма

"Недопустимо е народ, спасил всички свои евреи по време на Втората световна война, да бъде обвързван с расизма".  Това каза президентът Румен Радев във връзка със скандала след мача между България и Англия. Президентът Румен Радев обаче каза, че искането на правителството за оставка на шефа на БФС е недопустима намеса и призова..

публикувано на 16.10.19 в 10:44

БЧК раздава над 150 порции топла храна по повод Международния ден за борба с глада

С благотворителна акция Българският червен кръст и Домашният социален патронаж във Велико Търново ще отбележат Международния ден за борба с глада . Пред съдебната във Велико Търново по обяд младежите-доброволци от Червения кръст ще раздадат на нуждаещите се над 150 порции топла храна. Тя ще бъде сготвена в домашния социален патронаж..

публикувано на 16.10.19 в 10:36

Колекция от предизборни материали съхранява Регионалният исторически музей в Добрич

Изключително богата колекция от предизборни материали съхранява Регионалният исторически музей в Добрич. Тя наброява близо 5 000 предмета и дипляни от различните предизборни кампании от 1989-а година насам. Предизборните материали, съхранени в Регионалния исторически музей в Добрич, са от кампаниите за седмото Велико народно събрание, за..

публикувано на 16.10.19 в 10:34