Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Чувствам се добре и смятам, че мога да върша работата си!

Канцлерката напуска политиката след края на мандата си през 2021 година.

| обновено на 19.07.19 в 19:22
Германският канцлер Ангела Меркел.
Снимка: БТА

Чувствам се добре и смятам, че мога да върша работата си! С тези думи германският канцлер Ангела Меркел отговори на въпроси за здравословното си състояние, зададени на годишната лятна пресконференция в Берлин.

Канцлерът отговори на над 50 въпроса в продължение на час и половина, като засегна най-важните световни теми в момента – от Брекзит до проблемите в Иран и влиянието на Русия върху политическия живот в ЕС.

Канцлерът Меркел се появи пред журналистите в германската столица във видимо добра форма. Въпреки това един от най-горещите въпроси, които ѝ бе зададен, бе този за здравословното ѝ състояние.

През последните месеци тя неколкократно получи пристъпи на неконтролируемо треперене на тялото по време на държавни събития.

„Като човек аз самата имам голям интерес здравето ми да е добро. Разбирам въпросите за състоянието ми – в крайна сметка е важно един правителствен лидер да може да работи без ограничения. Аз мога да изпълнявам дейността си“, заяви тя. След което посочи, че се радва на живота след политиката, от която смята да излезе след края на мандата си през 2021 година.

Правителството е стабилно, заяви Меркел на фона на драстичен спад в доверието за коалиционните ѝ партньори, социалдемократите, и стагнация в редиците на нейните консерватори.

„Показахме, че можем да работим, въпреки че имаме своите различия. Все пак коалицията се състои от три партии“, обобщи канцлерът, като не пропусна да се поздрави с избора на Урсула фон дер Лайен.

„Добра новина за Европа“ я нарече Меркел - новият председател на Европейската комисия е не само от Германия, но е и жена. „И това особено много ме радва“, допълни Меркел.

Попитана какво мисли за последните расистки изказвания на американския президент Доналд Тръмп по отношение на жени от Демократическата партия с миграционен произход, Меркел отговори:

„Америка има демократична структура и право на избори. Тя обаче винаги е печелила от своите имигранти. За това и тези изказвания противоречат на този неин образ, за мен те са нещо, което подкопава силата на Америка“.

Няколко журналисти зададоха въпроси за една от най-горещите теми в момента – Иран. Канцлерът призова Техеран да не се отказва от атомното споразумение, въпреки че САЩ са излезли от него.

„Не всички страни от споразумението са го напуснали, затова би било разумно и Иран да остане в него и да работи с останалите – ЕС, Русия, Китай.“ Въпреки това тя не спести и критика към режима в Иран и призна, че програмата им за балистични ракети я притеснява, както ролята на Иран във войната в Сирия и отношението на режима към Израел.

Минавайки към темата за Брекзит, Меркел благодари на Тереза Мей за сътрудничеството ѝ и заяви, че каквото и решение да вземе Великобритания, те остават важен партньор на ЕС.

Германският канцлер обаче смята, че основна е темата за климата.

По време на нейната пресконференция и само на 300 метра Грета Тунберг и берлинските ученици отново протестираха срещу неглижирането на климатичните проблеми.

„Категоричността на Грета, но и на хилядите останали млади хора, които ни предупреждават, че тяхното бъдеще е под заплаха, със сигурност ни накара да работим още по-интензивно“.

По-интензивно се работи и за реформа на Дъблинското споразумение с надеждата Европа да се обедини около обща миграционна политика. Спасяването на мигранти в Средиземно море е въпрос на хуманност, категорична е Меркел. 

Зададени бяха въпроси за мнението ѝ за влиянието на Русия върху политиката в ЕС. Меркел призна, че намесата на Москва е проблем, който създава безпокойство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангела Меркел

Меркел е в добро здраве и е готова да довърши мандата си, увери началникът на нейния кабинет

Федералният канцлер Ангела Меркел е в добро здраве и е готова да изкара целия си мандат до 2021 година в коалиция със социалдемократите, заяви в сряда началникът на нейния кабинет, цитиран от Ройтерс. Меркел, която днес навърши 65 години и е..

публикувано на 17.07.19 в 21:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан..

публикувано на 23.04.24 в 18:57

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов:..

публикувано на 23.04.24 в 18:39

Комисията по отбрана одобри и мерки за по-високо заплащане на цивилните служители в МО

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните.  Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните..

публикувано на 23.04.24 в 18:32

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ

Има достатъчно ваксини срещу коклюш  за  децата  от  2 месеца до 2 години в  склада  на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 23.04.24 в 18:25
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на..

публикувано на 23.04.24 в 18:21