Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български военни почерпиха американски опит в набирането на военнослужещи

Калин Крумов (вляво) и Майкъл Джентри
Снимка: Добромир Видев

Главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси бяха за близо седмица на посещение в България. Те са обсъдили със свои колеги от България идеи за повишаването на подготовката и лидерските качества. Една от засегнатите теми е била и тази за набиране и задържане на военнослужещи.

Главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси Майкъл Джентри обясни за БНР, че мотивацията се крие във възможността да им бъде дадена професия. Която те да упражняват и след като излязат от служба.

„Когато отидем при хората, просто им „продаваме“ национализма. Така както и България прави „Служи на родината си“. Плащаме бонуси, имаме образователни инициативи, към които могат да се присъединят. Плащаме, за да отидат в колеж. Ако сега трябва да се присъединиш към националната гвардия в Тенеси, предлагаме 20 000 долара бонус. Това означава, че след като приключиш половината от тренировъчната си програма, получаваш другата половина след третата година. Предлагаме и 20 000 долара след като се съгласиш да продължиш службата. За всеки който има по-малко от 13 години служба. Това прави около 40 000 долара. Това като допълнение, че плащаме за обучението ти. Имаме бакалаври, които се стремят да придобият и магистърска степен. И така ти ще може да учиш, примерно, 6 години в Колеж, докато си и в националната гвардия на Тенеси. Предлагаме и евтини здравни осигуровки. И те обхващат кандидатите и техните семейства. Разполагаме и с мрежа за членовете на националната гвардия. То е като едно голямо семейство. Интересното е, че след 13 години служба, надали ще получиш бонус. Ще плащаме все още за колежа. Но това би означавало два бонуса плюс плащането на образованието. След 20 годишна кариера вече си с висок чин. Плащаме за това да тренираш“.

Ето какво би направил рекрутърът, ако иска да ви привлече в националната гвардия на Тенеси:

„Първо ще ви обясня, че е добре да служиш на страната си. За кратко и в операции на НАТО. И в двата случая си полезен. Ако има земетресение, буря, може да помогнеш на съгражданите си. После на ниво родина- ще отидеш на война, да се биеш за родината. Ще ме попитате: „Каква ми е ползата?“. Ако сте нов набор, ще дам 20 000 долара. Ще осигуря и възможността да получите работно умение. Например, ако искаш да си в  IT- сектора, може, като се уволниш от службата, да си намериш високоплатена работа. Затова ще те тренирам като компютърен специалист. Ще предложа евтина здравна застраховка за теб и семейството ти. Може дори да поискаш да завършиш колеж, ще платя и за това“.

Главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси Майкъл Джентри казва, че за финансирането не е нужно да имаш много и допълва:

„Таргет групата са млади хора. 18-19 годишни. До 25. Това е групата, която може да използваш в следващите 20 години….Ако наемаш вече обучен военен, който има опит, те също трябва да изкарат поне 20 години в армията и това е свързано след това с освобождаването от армията. Но, ако наемеш вече обучени военни, тома означава, че вече инвестираш в тяхното обучение по- малко пари. Трябва да ги тренираш, но те вече са получили нужната тренировка. За националната гвардия на Тенеси имаме висока успеваемост при привличането на хора.

Майкъл Джентри обясни и как, според него, би трябвало да се рекламира военната професия в България:

„В различните райони е различно. Но погледът ми е субективен. В някои райони може да се прави реклама чрез осигуряването, високо заплащане, при други - с уменията за работа. Един район в периферията не е като в центъра на столицата ви София, където работата е добра, а заплатите са високи. Но пък може да се спомене, че няма по – голяма чест от това да служиш на България.“

Когато през февруари стартира кампанията „Бъди войник“ в Българската армия не достигаха близо 3000 кадрови военни и 2000 резервисти. Военните залагат на вдигането на заплатите през 2018 и 2019 г. с по 10 процента и ускоряване на процедурите за набиране на хора, за да активират интереса. Кампанията „Бъди войник“, която вече е минала през 20 града, също е в помощ на военните, припомня и старшина Калин Крумов, главен сержант на Българската армия, който е участвал в дискусиите за набиране на военнослужещи, заедно с американските си колеги

„Това което сме си говорили и преди, е по-широко отразяване, повече реклама, медии, Фейсбук и т.н. Разбира се, на първо място трябва да е гордостта да служим на нашата родина. В Министерството на отбраната също се предприемат доста мерки в това отношение, свързани с повишаване на социалния статус на военнослужещите. Нашите сержанти и войници имат възможност да завършат и висше образование. Отделно, като част от социалния пакет, има възможност и за почивки – летни, зимни и извън страната. Смятам че се получава. Определено интерес предизвиква и техниката, когато нашите въоръжени сили осигуряват по време на статичните изложения. Факт е, че има градове, в които, откакто са съкратени казармите и военните формирования, хората не са виждали военни. Това определено предизвиква голям интерес в малките градове.

Преди провеждането на всеки е такова етап от кампанията се прави анализ, свързан и с демографския фактор, и със стандарта, и се предприема комплекс от мерки, които да бъдат приложени в самия град.“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора с капитан Мария Крашевска,..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България. Идеята и изпълнението на проекта са осъществени от Центърa за върхови постижения "Наследство БГ"...

публикувано на 16.04.24 в 14:45
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13