Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната

Астронавтът Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. излезе от „Аполо 11“ и остави първите човешки следи на Луната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната. Американската космическа агенция НАСА отбелязва годишнината от историческата мисия "Аполо 11". Ракетата "Сатурн 5" е изстреляна от Флорида на 16 юли 1969-а. На 20 юли 1969-а астронавтите Нийл Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин кацат в Морето на спокойствието, а часове по-късно Армстронг стъпва на повърхността и изрича историческата фраза: 

"Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството". В мисията "Аполо 11" участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който остава в окололунна орбита в капсулата  "Колумбия". Екипажът се завръща на Земята четири дни по-късно. 

Кураторът на Американския музей на авиацията Джошуа Стоф заяви по повод годишнината: 

"50-ата годишнина ни напомня изключителното събитие от 1969 г. Построена е ракета и космически кораб, които отвеждат хора до друг свят. Този момент обединява Америка и вдъхновява целия свят и показва на какво е способно  човечеството".

Европейският астронавт Томас Райтер също си спомня за кацането на Луната преди половин век: 

Като 11-годишно момче гледах как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин правят първи стъпки на Луната. Като я гледам сега и знам, че по нея пак ще ходят хора, е наистина наелектризиращо".

Надпреварата във въоръжаването в Космоса се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Така Дмитрий Суслов от дискусионния клуб "Валдай" коментира военно-космическото оживление в Съединените щати, Франция и Великобритания.

"За съжаление милитаризацията на космоса върви с пълна сила. Общата насока е очевидна. И тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски".

От космодрума в Казахстан днес трябва да бъде изстреляна ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотируемия кораб "Союз МС-13", който ще отведе трима астронавти (американец, италианец и руснак) на Международната космическа станция.

Междувременно американската компания "Спейс екс" отложи за 24 юли изстрелването от Кейп Канаверал на ракета носител "Фалкон-9" с товарния кораб "Дракон" за МКС .Според плановете стартът трябваше  да се състои утре. "Дракон" ще достави на станцията материали и оборудване за научни изследвания.

Интервю на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров с Дмитрий Суслов от дискусионен клуб "Валдай" в предаването "Събота 150".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентатът в Сарафово и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от "Екипът на София", това е доста добра инициатива .  " През последните 30 години няма нито един..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28