Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Суслов: Милитаризацията на космоса върви с пълна сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Доналд Тръмп водещата роля на Съединените щати в Космоса е от ключово значение. С указ през февруари президентът създаде американски космически военни сили. „С това решение показваме на нашия народ, че защитаваме интересите му, и че нашата мощ е ненадмината“, заяви Тръмп в Белия дом.

По-малко от половин година по-късно, в деня на френската революция, Еманюел Макрон също обяви революционното си намерение за свое военно командване за Космоса. „През септември 2020 г. ще създадем космическо командване в рамките на военно-въздушните сили, за да гарантираме развитието и укрепването на нашите възможности в космоса“, заяви Макрон.

Подобни амбиции има и Великобритания. Неизбежно ли е състезанието във въоръжаването на Космоса? Нашият кореспондент в Москва Ангел Григоров разговаря с Дмитрий Суслов, зам.-директор за европейски и международни изследвания във Висшето училище по икономика и експерт на престижния дискусионен клуб „Валдай“.

Дмитрий Вячеславович, в последно време от Вашингтон, Лондон и Париж се чуват гласове за увеличаване на отбранителните способности в космоса и за създаването на космически войски. На какво се дължи това военно-космическо оживление?

Мисля, че то се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Ще напомня, че още по време на предишната Студена война, в момента, в който великите сили и човечеството като цяло получиха възможност да излязат в космоса, той веднага започна да се разглежда като театър на военни действия. Затова всъщност няма нищо ново. Единственото ново е първо, че имаме нова конфронтация, която мнозина наричат втора Студена война. Второ, новите технологии, за разлика от 60-те, 70-те и 80-те години, позволяват днес в космоса да се разполагат по-надеждни от военна гледна точка и по-опасни системи.

За съжаление милитаризацията на космоса върви с пълна сила. Общата насока е очевидна и тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски.

Но официално декларираната позиция на Русия е, че тя е против милитаризацията на космоса.

Русия наистина е против милитаризацията на космоса. Русия заедно с Китай неведнъж се е опитвала да постигне приемането на международно равнище на конвенции, които да забранят разполагането на оръжие в космоса. Засега това не се удава, защото Съединените щати и техните съюзници си мислят, че по силата на икономически и технологични фактори имат определено превъзходство над Русия и Китай в надпреварата за космоса.

Русия е на мнение, че разполагането на космическо оръжие е много опасно. Защото това, особено в условията на повишаване на точността на насочващите системи, увеличаване на точността на спътниците, превръща цялата земна повърхност в мишена за нанасяне на удари от космоса. Това рязко ограничава военно-стратегическото сдържане. Това е много опасно и ако милитаризацията на космоса продължи, това рязко ще увеличи заплахата от ядрена война. При изостряне на международната обстановка и Русия, и Съединените щати няма да имат друг изход освен да нанесат превантивен ядрен удар, опасявайки се, че ако се забавят с този удар, стратегическите им средства могат да бъдат унищожени с удар от космоса. Ето докъде може да се стигне.

През 1967г. Съветският съюз, Съединените щати и Великобритания подписват договор, който забранява разполагането в космоса на оръжия за масово поразяване. До каква степен този договор е гаранция срещу милитаризацията на космоса?

Не е никаква гаранция, защото самият Вие правилно казахте, че този договор забранява извеждането и разполагането в космоса на оръжия за масово поразяване. Днес стратегически свойства имат не само ядрените бойни заряди, не само оръжията за масово унищожение, а и неядрените оръжия, включително високоточните. Въпросният договор не забранява разполагането в космоса на неядрено оръжие. С помощта на неядрено оръжие могат да се решават военни задачи, които навремето се решаваха само с помощта на ядрено оръжие: унищожаване на ядрения арсенал на противника и нанасянето на непоправими икономически щети на вероятния противник.

И все пак, ще могат ли Русия и Съединените щати да се спрат в някакъв момент преди да е станало непоправимото?

Мисля, че договарянето ще бъде сложно в условията на настоящата крайно конфронтационна атмосфера между Русия и Съединените щати. Но мисля и че с времето ще се появи политическа воля за някакви макар и отделни действия за ограничаването на надпреварата във въоръжаването в космоса. Например за ограничаване на противоспътниковите оръжия. Защото другата алтернатива е неприемливото равнище на заплаха от ядрена война и неконтролираната надпреварата във въоръжаването в космоса, която никому не е нужна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08