Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на ВСС

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще проведе извънредно заседание, на което отново ще могат да се правят номинации за следващ главен прокурор. Както и при предишното заседание първа точка в дневния ред е внасянето на кандидатури.

Към този момент  специалната секция  "Избор на главен прокурор" на страницата на Висшия съдебен съвет е празна, но възможността за номинация има и в началото на заседанието на съдебния кадрови орган. Най -вероятно това няма да се случи и днес, както беше и на заседанието миналия четвъртък. Очакванията са номинации да има този четвъртък. А последната възможност е следващият понеделник.Нагласите са за два или максимум три кандидатури, а имената, с които се спекулира са на двама от заместниците на Сотир Цацаров -  Иван Гешев и Мария Шишкова.

В предаването на "Хоризонт" - "Преди всички" Бранимир Ботев от Европейския съвет за стратегии и анализи, припомни изследване на организацията, в което гражданите поставят като основно изискване към следващия Обвинител номер едно - да е независим от другите власти. На въпрос могат ли членовете на ВСС да направят партийно еманципиран избор, той отговори:

"Не мисля, че някой друг освен професионалистите в гилдията могат най добре да познават собствените си проблеми. От тази гледна точка реформата, която безусловно трябва да бъде извършено от следващият главен прокурор трябва да стъпи върху натрупаните вътре опит,ако щете напрежение, ако щете вижданията трябва да бъде еволюционна. В никакъв случай в съдебната система не трябва да се правят революции."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет официално откри процедурата за избор на нов главен прокурор. Първите номинации се чакат следващата седмица, а изборът ще е на 24 октомври. "За" гласуваха всички 23-ма присъстващи съдебни кадровици, които заседават на фона на..

обновено на 15.07.19 в 18:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49