Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боб Гелдоф ще закрие 25-тия "Нишвил джаз фест"

25-тото юбилейно издание на международния джаз фестивал "Нишвил джаз фест" ще се състои от 2-ри до 11-ти август с разнообразна програма, включваща всички видове изкуства. Директорът на фестивала Иван Благоевич разказа специално за предаването "Евробокс".

"Тази година фестивалът ще продължи десет дни, на 20-сет сцени с 300-та програми и хиляда изпълнители. Започваме на 2-ри август с театрална премиера- Шекспир пиесата „Както ви се харесва“. Следва филмовият фестивал, съчетан с филмова програма „Спомен за Шабан Байрямович“- това е етно джаз програма.От 8-ми до 11-ти август започва основната програма на Централната сцена. Ще предложим една  много хубава джаз линия, началото поставят Дейвид Мърей и Лидиън саунд оркестра от  Италия и САЩ. Следват Крисчън Скот, Крис Потър, Питър Ерскин , Кени Вернер, Дейв Либмън, Масио Паркър, Шон Кути и  внукът на Боб Марли- Джо Мърса Марли. Боб Гелдоф ще закрие фестивала с ирландска програма, която ще включва традиционна музика, в която няма да има бунтарство. Неговата поп рок група ще изпълни композиции свързани с етно джаз. В първият ден ще имаме един много мащабен спектакъл- 100 джаз музиканти, от пет Биг бенда ще бъдат събрани заедно. Лари Вучкович ще свири на пианото, Сандро Джерафа- директорът на Джаз фестивала в Малта ще свири на китара, Енцо Фавата- саксофон. Диригент ще бъде Стив Гут. От България ще дойде Биг Бенд Благоевград, от Буенос Айрес Биг Бендът е съставен само от саксофонисти, ще участва и Нишвил Биг Бенд и от Хърватска ще има Биг Бенд и накрая смесен Биг Бенд от Албания, Италия и Сърбия по един европроект, по който работим сега. До сега такова нещо не се е случвало. Този сборен състав от пет Биг бенда ще изпълни композицията на Душко Гойкович- „Нишвил юбилей“ на двете основни сцени, разположени една до друга, които се превърнаха в запазената марка на фестивала. Надяваме се, че това е подходяща програма за юбилей като нашия. Очакваме над 100 хиляди души да присъстват и така Ниш да се превърне в столица на джаз фестивалите в Източна Европа."

Голямата звезда, която ще закрие юбилейното 25-то издание  е ирландският певец, автор и политически активист Боб Гелдоф, който през 1985 година организира монументалното шоу " Live Aid", паралелно на стадион Уембли в Лондон и на стадион Джон Кенеди във Филаделфия- САЩ, с благотворителна цел за гладуващите в Етиопия. Трудно ли беше да организирате неговото участие в Нишвил.

"Това е моя идея, която преследвам вече трета година. Първите две години не успях да се договоря с Боб Гелдоф. Той има специални изисквания , не обича пресконференции, интервюта, не иска да говори за политика, имаше още други условия. Проблем за него са и видеокамерите, не иска концертът му да се заснеме. Но тази година успяхме да постигнем задоволителен вариант. Боб Гелдоф е голяма медийна звезда от световен мащаб, както  е известно той е един от най- големите  хуманисти  в света, помним два милиарда и половина зрители проследиха концерта „Live Aid“ по телевизията и събра огромна сума за гладните в Етиопия през 1985-та година. Преди една седмица се навършиха 34 години от този концерт, догодина ще станат 35 години и идеята ми беше да се договорим с Боб Гелдоф следващата година да направи ново издание на концерта „Live Aid“, да речем за Западните Балкани, а защо не и „Джаз Live Aid“. Сега много велики поп звезди изпълняват джаз, например Лейди Гага имаше дует с Тони Бенет, Стинг също, но по принцип всяка световна звезда дали във студиото си или в собствената си група има професионални джаз  музиканти. Вече никой не записва албум, без присъствието на професионални музиканти в студиото. По принцип всеки известен джаз музикант познава големи световни звезди  и не е проблем да се събере една известна група, за да се направи нещо с хуманитарна цел в бъдеще."

Българското присъствие на Нишвил джаз фест ще бъде в лицето на триото „Акустична версия“. Изборът  не беше случаен, защото българските джаз музиканти са свързани с историята на фестивала още от самото начало преди 25 години по специален начин.

"Първият фестивал се състоя в края на 1994-та година. Тогава имахме голям проблем, защото никой от чужбина не искаше да дойде. Причината е, че все  още бяхме Югославия и имаше наложени международни санкции. Това отказваше всички чужди групи, само българските музиканти не ни отказаха. Сред тях бяха „Акустична версия“, Симеон Щерев, Любо Денев, Юлиян Янушев, група „Зона Це“ с Михаил Грозданов. С „Акустична версия“ дойде и Йълдъз Ибрахимова и така спасиха фестивала, да има международен характер. Първото издание беше в една зала и така продължихме още десет години. После изнесохме фестивала на открито и се превърнахме в голям фестивал. Антоний Дончев и Христо Йоцов от "Акустична версия" свириха на първия фестивал и сега ще бъдат на юбилейния 25-ти фестивал. По принцип поддържам традицията всяка година да има поне една българска група . За този ангажимент получих най- голямата българска награда  на Министерството на културата  „Златен век“ за представянето на българската култура в чужбина. Аз съм първия сърбин, който е удостоен с тази награда. Надявам се концертът да стане много хубав, защото „Акустична версия“ ще излезе в последния ден на фестивала и ще дели една сцена с най- известния квартет в програмата на фестивала тази година. Това въобще е най- известният  квартет, който ще изнесе концерт тази година в Европа, става въпрос за квартета на Кени Вернер с Дейв Либмън и Питър Ърскин. Очакваме страхотен  концерт  и от Боб Гелдоф. Влатко Стефановски ще постави края на фестивала на Голямата сцена. Надявам се както всяка година много българи да дойдат в Ниш, очакваме и много хубаво време, ако е като миналата година ще бием всички рекорди. Надявам се да се получи един успешен артистичен фестивал." Цялото интервю чуйте в приложения аудио файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27